El PSPV exclou Compromís de la mesa de les Corts i vol retardar la investidura a la setmana del 23J

Els socialistes no volen cedir un dels dos llocs que els correspon en l'òrgan de govern del parlament valencià i defenen que el reglament els permet endarrerir la data d'elecció de Mazón com a president de la Generalitat

Salvador, Torró i España, aquest dimecres en les Corts
Salvador, Torró i España, aquest dimecres a les Corts / PSPV (Europa Press)

Compromís no estarà aquesta legislatura en la mesa de les Corts, l'òrgan de govern del parlament valencià. És la conseqüència de la decisió del PSPV, que ha preferit no cedir a la coalició cap dels dos llocs que quedaven vacants després del pacte PP-Vox pel qual s'han repartit les tres cadires principals. D'aquesta manera, el bloc conservador es queda la presidència (Vox) i la vicepresidència i secretaria primeres (PP), mentre que els socialistes exerciran la vicepresidència i la secretaria restants. L'argument amb què justifiquen l'exclusió dels valencianistes és que segons els resultats electorals del 28 de maig, als populars els corresponien tres places i a ells dos, i que són els de Carlos Mazón els qui han decidit cedir a la ultradreta un lloc en funció de l'acord segellat per a la investidura.

Durant la ronda de negociacions, el Partit Popular s'ha mostrat partidari que tots els grups que obtingueren representació en els comicis tingueren un lloc en la mesa, però han deixat la decisió final en mans del PSPV. Els de Ximo Puig insisteixen que el reglament del parlament autonòmic els dona la raó. A més, han assenyalat que, segons aquesta normativa, la investidura de Mazón com a president de la Generalitat no s'hauria de celebrar abans del 17 de juliol. És just la setmana en què la ciutadania vota els representants al Congrés i el Senat en les eleccions generals que tindran lloc diumenge, 23 de juliol.

Tot açò ho ha explicat qui ha sigut vicepresidenta primera de les Corts en la darrera legislatura, María José Salvador, després de reunir-se amb els dos membres de la comissió negociadora del PSPV, els encara consellers en funcions Arcadi España (Hisenda) i Rebeca Torró (Obres Públiques). Salvador ha considerat que no blanquejaran "el pacte entre el PP i Vox" i ha afegit que compliran "el que marca el reglament".

En concret, la norma interna que regeix el parlament valencià estableix que els cinc membres de la mesa han de ser elegits per votació: el president primer eixirà per majoria absoluta en primera votació i simple en segona, i la resta de membres de l'òrgan seran els dos que més suports aconseguisquen en les votacions. Per tant, si cap partit vota un altre candidat, la tria hauria de quedar-se en dos representants del PP i dos més del PSPV, els dos partits amb més diputats.

Salvador ha retret el PP que en la passada legislatura Vox no va formar part de l'òrgan de govern de les Corts i que en aquest cas, li ha cedit el lloc “importantíssim”. "Nosaltres no voldrem entrar en aquest marc del PP que estiguen tots, això no és el que diu el reglament", ha assenyalat.

Quan li han preguntat si el PSPV esgotarà els terminis, la diputada electa ha respost que la norma "marca escrupolosament els termes i els processos d'investidura" i ha assenyalat que fins al 12 de juliol hi ha de termini per a presentar candidats. Per això, el debat d'investidura no pot celebrar-se abans del 17 de juliol. "És el que diu el reglament i nosaltres complirem el reglament", ha resolt.

També et pot interessar

stats