Les noves Corts, una cambra amb quatre partits i una mesa presidida per Vox

D'ací a una setmana es constitueix el parlament valencià, en què els partits s'afanyen per a tancar els nous grups

El pròxim president de la Generalitat, el popular Carlos Mazón, replega l'acta de diputat de la XI legislatura
Mazón arreplega l'acta de diputat de la XI legislatura / À Punt NTC

D'ací a una setmana, el 26 de juny, es constituiran les noves Corts, d'acord amb els resultats del 28M. L'hemicicle de la legislatura XI presenta canvis significatius. Inclou quatre partits, dos menys que els últims quatre anys i tindrà Vox en la presidència de la mesa, on no estarà Compromís. El PSPV ha rebutjat cedir-li una de les places a la formació valencianista, a diferència del que ha fet el PP amb l'extrema dreta

Per davant, una setmana intensa de preparatius a la cambra valenciana. Els partits treballen ja per a configurar els grups parlamentaris. Aquest dilluns els quinze diputats i diputades de Compromís han acordat que tres portaveus adjunts acompanyen Joan Baldoví en la tasca de síndic. "Estem preparats per a fer la millor contra el pitjor govern", ha dit Baldoví.

Els representants electes han continuat replegant les credencials per a acreditar-se com a diputats. Entre ells el pròxim president de la Generalitat, Carlos Mazón, que per tercer dia consecutiu, no ha volgut fer declaracions després de la polèmica derivada per la violència masclista. Una controvèrsia que nega el diputat popular Alfred Castelló ha negat que existisca, reafirmant que per al seu partit la violència de gènere sí que existeix, en contra del què han manifestat els socis del seu govern.

La primera sessió de les noves Corts la dirigirà dilluns que ve el diputat de més edat, el socialista Carlos Laguna, de 69 anys, que ha descrit l'oportunitat com un "honor infinit". L'acompanyaran en la mesa d'edat els dos diputats més joves, María José Calabuig i Cesc Roig, de Compromís. 

També et pot interessar

stats