La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica: "Hem de racionalitzar certs usos que hem fet fins ara de l'energia"

Paula Tuzón assegura que les mesures d'estalvi del govern espanyol són "completament assumibles" i defensa que s'han d'estendre més enllà de la conjuntura actual

La secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón / À Punt NTC

El govern valencià dona suport al paquet de mesures urgents per a l'estalvi energètic aprovat pel govern espanyol, que, entre d'altres, limita els termòstats i la il·luminació en edificis públics, comerços, restaurants o el transport públic. Es tracta d'actuacions "completament assumibles", que s'emmarquen "dins de la racionalitat" i "donen compte de la capacitat que tenen les societats modernes de retallar l'ús energètic", ha assegurat aquest dimecres la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, entrevistada en Les notícies del matí.

Doctora en Física per la Universitat de València, dirigeix una de les dues branques en què es divideix la Conselleria d'Agricultura que encapçala Mireia Mollà, i ha defensat que l'emergència climàtica ja no és només una qüestió ambiental, sinó també econòmica. "La ciutadania entendrà perfectament que segurament hem de racionalitzar certs usos que hem fet fins ara de l'energia", ha apuntat Tuzón. S'ha mostrat convençuda per això que les mesures promogudes per l'executiu central tindran bona acollida en l'opinió pública i ha remarcat que cal aprofitar la situació per a "viure-les amb la màxima naturalitat" i "coeducar" la societat.

La ciutadania entendrà perfectament que segurament hem de racionalitzar certs usos que hem fet fins ara de l'energia per una qüestió ambiental, però també econòmica Paula Tuzón - SA d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica

De fet, la secretària autonòmica ha recordat que moltes de les iniciatives, sobretot les relacionades amb eficiència i estalvi energètic, ja formen part de les polítiques del govern del Botànic i s'apliquen al territori a través de la llei valenciana de canvi climàtic. En aquest sentit, ha demanat que les mesures d'estalvi no es limiten només a l'actual conjuntura, sinó que s'han d'impulsar en un context general.

Sobre la insurrecció d'algunes autonomies com la Comunitat de Madrid, que han afirmat públicament que no compliran el decret de l'executiu de Pedro Sánchez, Tuzón ha lamentat que encara hi haja governs autonòmics "ubicats en el negacionisme global", que va més enllà de la lluita contra el canvi climàtic. Ha titllat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, d'"irresponsable" si finalment es nega a aplicar les mesures perquè ara el que toca és "tindre una actitud col·laborativa" i "arrimar el muscle".

El nostre medi natural és el major aliat en la lluita contra el canvi climàtic Paula Tuzón - SA d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica

La secretària autonòmica ha repassat la bateria de polítiques que s'han impulsat al territori valencià per a contribuir en la lluita contra l'emergència climàtica, fonamentalment basades en tres línies: descarbonització, transformació del model de mobilitat cap a un altre més sostenible i conservació i potenciació del medi natural. Aquest element ha remarcat, "és l'aliat més gran en la lluita contra el canvi climàtic". "Necessitem tindre un medi natural fort i resilient que ens ajude a superar aquests temps", ha afegit.

Solucions "honestes" per a regenerar el litoral

Davant l'estat de regressió en què es troben molts punts de la costa valenciana, la responsable de Transició Ecològica en el Consell ha demanat al ministeri del ram "actuacions integrals" que tinguen en compte "les unitats físiques i no tan municipals". "Es tracta de fer planificacions útils, oferir als municipis solucions honestes i a llarg termini i també coparticipades, que compten amb ells i les seues inquietuds", ha exposat.

El govern espanyol té previst aprovar un pla estatal d'actuacions sobre la costa de cara a la tardor i des de la secretaria autonòmica que pilota Tuzón es treballa juntament amb les poblacions valencianes implicades per a fer contribucions al text que permeten lidiar amb els escenaris climàtics futurs que afectaran el territori. "Hem de fer front a dos efectes fonamentals: l'erosió i la inundabilitat. I sabem que hi haurà punts molt complicats de gestionar", ha resumit.

També et pot interessar

stats