Sánchez: "Els últims anys a l'Afganistan no han sigut debades"

Ursula von der Leyen ha aclarit que, tot i que la Unió Europea manté "contactes operatius" amb els talibans, no hi ha cap mena de "reconeixement" ni "converses polítiques" amb ells.

Pedro Sánchez, entre Charles Michel i Ursula von der Leyen en la visita al centre d'acollida instal·lat a Torrejón d'Ardoz
Pedro Sánchez, entre Charles Michel i Ursula von der Leyen, en la visita al centre d'acollida de Torrejón de Ardoz (Madrid) / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La participació d’Espanya en la missió internacional a l’Afganistan en els últims 20 anys “no ha sigut debades”. Així de contundent s’ha expressat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la roda de premsa posterior a la visita a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) que ha fet aquest dissabte juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president del Consell Europeu, Charles Michel, i l'Alt Representant de la UE per als Afers Estrangers, Josep Borrell.

Sánchez ha reivindicat la memòria de tots els espanyols i espanyoles que van morir al país centreasiàtic i ha fet valdre la tasca realitzada per militars i funcionaris per a “garantir la seguretat i la prosperitat”. El president espanyol ha contraposat el dramatisme de les imatges que arriben des de Kabul amb les fites aconseguides a la província de Badghis, de la qual Espanya s’ha encarregat els últims 15 anys. Així, ha assegurat que “hem sembrat i esperem que en el futur germine en una major prosperitat, seguretat i llibertat del poble afganés. 

Quant a les instal·lacions que han visitat els mandataris, el president del govern estatal les ha qualificades com un “símbol clar” de la resposta conjunta de la Unió Europea i Espanya davant d'un repte comú, “que es regeix per la unitat i la solidaritat”.

Respecte de l’ajuda que la Unió Europea ofereix a l’Afganistan, Von der Leyen ha subratllat que un règim que negue els drets humans, de minories i especialment els de les dones i xiquetes no rebrà “ni un cèntim”. En aquesta línia, la presidenta de la Comissió Europea ha posat l’accent en el fet que les decisions dels 27 es basaran en els actes dels talibans i no en les seues promeses. La mandatària també ha aclarit que, tot i que la Unió Europea manté "contactes operatius" amb els talibans, no hi ha cap mena de "reconeixement" ni "converses polítiques" amb ells.

Tant Von der Leyen com Charles Michel han lloat la predisposició d’Espanya per a crear aquest hub des d'on es gestionarà el procés de retirada i repatriació de tots els afganesos que han col·laborat amb les institucions europees durant els anys de missió al país. 

Pel que fa a la qüestió migratòria, el president del Consell Europeu ha avançat que es debatrà l’opció d’un partenariat amb tercers països i que la prioritat és garantir una estratègia de migració “regular i ordenada”. Michel ha emfatitzat que la comunitat internacional continuarà lluitant per a evitar amenaces terroristes. 

D’aquesta manera, la Unió Europea preveu augmentar la dotació destinada a l’ajuda humanitària i continuar donant suport a les ONG que operen a l’Afganistan. Von der Leyen ha posat el focus en els 3,7 milions de persones desplaçades internament, de les quals “pràcticament el 80% són dones i xiquets, els més vulnerables”.

Aquesta vesprada aterrarà a la base de Torrejón de Ardoz un tercer avió espanyol procedent de Kabul amb 110 col·laboradors afganesos i les seues famílies. El centre d'acolliment té capacitat per a 800 persones i les instal·lacions provisionals disposen d'un menjador per a 200 persones i zones d'higiene i dutxes. A més, s'han habilitat espais perquè hi puga jugar la xicalla, per a la lactància i alimentació de nadons, i un altre per a l'atenció sanitària i psicològica. A totes les persones usuàries se'ls facilitarà menjar, beguda, mascaretes i articles d'higiene femenina i infantil.

Un total de 110 militars participen en l'operatiu d'evacuació de persones a l'Afganistan, segons han informat aquest dissabte fonts del Ministeri de Defensa. Els militars vetlen perquè tota aquesta operació es desenvolupe amb seguretat i garanties, especialment a l'aeroport de Kabul.

També et pot interessar

stats