Ribó confia que les llistes de Compromís per a les municipals seran consensuades amb perfils diversos

L'actual alcalde de València buscarà un tercer mandat i justifica l'absència de primàries: "Generen alguns problemes perquè pots tindre molts fontaners però no arquitectes"

Joan Ribó, entrevistat aquest dimecres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El 2015 Joan Ribó es va convertir en un dels anomenats "alcaldes del canvi" a Espanya després de fer fora la popular Rita Barberá de l'Ajuntament de València i després de huit anys al capdavant de la institució, ja ha confirmat que buscarà revalidar el càrrec per a un tercer mandat de quatre anys més. Així, el quasi segur candidat per Compromís per a les eleccions municipals de 2023 encara el procés amb una meta molt clara a la ment i que ha resumit aquest dimecres entrevistat en Les notícies del matí: preservar la majoria progressista al Cap i Casal i relativitzar el resultat electoral del seu partit, que queda relegat al segon lloc. "L'objectiu no és que guanye Compromís, és que hi haja un govern d'esquerres. La meua organització política és una eina per a transformar la ciutat", ha dit. Després, sí, que la coalició valencianista "tinga el millor, el màxim resultat". 

El fins ara alcalde diu estar "molt il·lusionat" i arriba amb ganes a la carrera per l'Ajuntament. Es compromet a esgotar el mandat en cas de ser triat de nou alcalde i assegura, ara sí, que aquesta serà l'última vegada que es presente. "De veritat", ha remarcat, entre rialles. 

L'objectiu no és que guanye Compromís a València, és que hi haja un govern d'esquerres

Sobre la composició de les llistes electorals, Ribó no ha volgut mullar-se i deixa el veredicte amb els noms definitius que l'acompanyaran als òrgans directius de Compromís. El reglament de la formació permet que no se celebren primàries per a confeccionar les de les grans ciutats sempre que es compte amb el 75% del suport de l'assemblea local. El regidor ha defensat aquesta postura, que justifica amb l'argument que unes primàries obertes "generen alguns problemes" perquè no permeten incorporar perfils diversos. Per exemple, ha continuat, "quan estàs governant pots tindre molts fontaners que t'hagen eixit, i no arquitectes. O molts enginyers de telecomunicacions, però no mestres per a la qüestió de l'educació". S'ha mostrat convençut que la proposta final que aprovarà Compromís per a concórrer als comicis municipals estarà consensuada, equilibrada i integrarà tota classe de perfils, que és el que necessita València, ha dit. "Votaré a favor de la proposta de l'assemblea. Estic còmode amb tot el món", ha respost quan li han preguntat sobre qui serà el número dos.

Votaré a favor de la proposta de l'assemblea per a les llistes. Estic còmode amb tot el món

En declaracions a la ràdio d'À Punt, ha explicat que ha decidit fer el pas avant de nou davant de la "complexa" situació de crisi econòmica que afecta tant València com a la resta d'Espanya i del món, amb una inflació disparada per la guerra a Ucraïna. Una conjuntura que requereix, a parer seu, "una resposta des de la banda esquerra del riu de la història, des d'una perspectiva progressista", per a ajudar a les persones més afectades, autònoms i comerços. Un model de gestió que ha abanderat el govern de la Nau primer, i del Rialto en els últims quatre anys, i que Ribó vol mantenir perquè "dona resultats".

Quasi descarta un govern en solitari de Compromís, ja que, segons ha dit, "el més probable en aquesta tercera legislatura és que hi haja més d'un partit" involucrat. No es tracta tant de si el PSPV, actual soci en el govern, o la seua organització obtenen més vots. L'objectiu, per a ell, és que almenys dèsset regidors i regidores del consistori siguen "progressistes, amb voluntat de transformació", perquè "a València queden moltes coses per fer". Vol aconseguir una ciutat "amable i sostenible" i que siga "per a totes les persones, no només per als qui tenen més recursos".

Ribó ha valorat també la tasca de la vicealcaldessa socialista, Sandra Gómez, un dels noms que li disputarà l'alcaldia el 2023. "Està fent una faena important i s'està notant en temes com la conversió en zona de vianants que s'està desenvolupant a la ciutat". Preguntat per les divisions entre PSPV i Compromís, molt patents en els últims mesos i reflectides fins i tot en els mitjans de comunicació i xarxes, a propòsit per exemple de qüestions com la taxa turística o l'ampliació del port, Ribó ha restat importància. Ha defensat que els diferents punts de vista són "absolutament normals" en un govern de coalició i que "després de les discrepàncies, venen els acords".

També et pot interessar

stats