ERC i el govern es llancen crítiques al Congrés durant la votació de la reforma laboral

Amb el no del PNB, EH Bildu i ERC, l’acord trenca momentàniament la dinàmica de majories parlamentàries del govern de coalició 

Díaz, aquest dijous, al Congrés dels Diputats
Díaz, aquest dijous, al Congrés dels Diputats / Eduardo Parra (Europa Press)

El debat previ a la votació de la reforma laboral, que s'està fent aquest dijous al Congrés dels Diputats, ha estat farcit d'encreuaments de crítiques. Crítiques com les que han protagonitzat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, als partits que està previst que voten en contra de la reforma, o les que ha llançat ERC. El debat ha sigut intens i ha estat ple de frases tretes de l'hemeroteca de governs anteriors.

En la seua intervenció, Díaz ha remarcat que cada pas en favor dels treballadors mereix un vot favorable i ha dit no trobar cap argument que justifique els vots en contra, en una clara però implícita referència a la postura d'ERC o d'EH Bildu. I ha lamentat que la "norma més important de la legislatura", la de la reforma laboral, se substancie en debats "superficials, en el camp de les rivalitats partidistes". No ha sigut l'únic retret al vot en contra dels partits com ERC i EH Bildu. En la seua intervenció, la diputada socialista Esther Peña Camarero, ha posat exemples de com treballadors de Barcelona o de Cadis es veuran beneficiats per la reforma malgrat l'oposició de partits d'esquerra. Ha arribat a parlar de "traïció" als treballadors i treballadores.

El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha lamentat la falta de diàleg al si del Congrés, "un perillós precedent" que el seu partit no acceptarà i ha defés que aquesta no és la reforma promesa sinó un "retoc". Rufián ha assegurat que acomiadar un treballador ara costa el mateix amb aquesta reforma que en l'anterior, i ha lamentat que no s'haja recuperat "una indemnització justa" com van prometre i com havia demanat ERC. "Esquerra Republicana no està demanant al govern que complisca les promeses i el programa electoral d'ERC, sinó simplement que complisca les seues promeses i el seu programa", ha reblat en la seua intervenció.

A excepció que ocórrega una sorpresa majúscula, el govern espanyol aconseguirà tirar avant la votació per a convalidar la reforma laboral, que quedarà aprovada aquest dijous gràcies al suport d'última hora del PDeCAT i d'Unió del Poble Navarrés

Aquests partits se sumaran al vot garantit d'Unides Podem, Ciutadans, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canàries, Terol Existeix i el PRC, que juntament amb el PSOE aconseguiran els 176 vots a favor contra els 173 no del Partit Popular, Vox, ERC, el PNB, Junts, EH Bildu, el BNG, la CUP, Fòrum Astúries i l'exdiputat de Cs Pablo Cambronero.

L'acord trenca momentàniament la dinàmica de majories parlamentàries amb la qual el govern de coalició del PSOE i Unides Podem s'havia anat secundant durant tota la legislatura, de la qual sempre formaven part ERC, el PNB i EH Bildu, i introdueix en l'equació Ciutadans, que fins ara sempre s’ha mantingut en el bloc del no.

La formació liderada per Inés Arrimadas ja va dir que votaria que sí, sempre que no s'arribara a cap acord paral·lel amb els nacionalistes, cosa que sobre el paper no s'ha produït, encara que l’executiu sempre ha dit que vol sumar tots els partits possibles. Arrimadas es congratulava així d’haver expulsat de l'acord els independentistes i afirmava que no li estranya que estigueren “incòmodes” per la seua presència.

Una posició criticada pels populars, que veuen que la formació taronja torna a donar una pilota s'oxigen a Pedro Sánchez.

Suport 'in extremis' del PDeCAT i UPN

En defensa del sí, el portaveu del PDeCAT en el Congrés, Ferran Bel, ha reconegut que, encara que el decret no deroga íntegrament l'anterior reforma laboral del PP, sí que ha sigut acordada pels agents socials, una cosa "capital", perquè no aprovar-la suposaria un "colp mortal al diàleg social".

En la mateixa línia, el president d'UPN, Javier Esparza, ha explicat que el seu partit ha decidit donar suport al decret "per responsabilitat i per sentit d'estat" i perquè no creuen que la votació siga un "plebiscit" al president Sánchez.

Malgrat aquest aparent revés en l'estabilitat parlamentària del govern, tant l'executiu com els socialistes no veuen que perille la legislatura i Sánchez afirma que, passe el que passe, esgotarà el mandat. 

També et pot interessar

stats