La reforma laboral podria ajudar a reduir les desigualtats entre homes i dones, segons CCOO

Les expertes en igualtat del sindicat apunten algunes claus de la reforma que ajudaran a reduir la temporalitat i l’atur entre les dones, així com a apujar els salaris

Segons CCOO, la reforma laboral suposa un avanç en drets per a les dones / À Punt NTC

Les dones pateixen una taxa d’atur i de temporalitat més alta que els homes. Concretament a la Comunitat Valenciana hi ha un 9% més de dones amb contractes temporals, mentre que l’atur femení està 3,8 punts per damunt del masculí. Però, segons asseguren les expertes en igualtat del sindicat CCOO, la reforma laboral plantejada pel govern tracta de posar solució a aquesta disparitat.

En els sectors feminitzats els convenis d'empresa han anat a la baixa i han precaritzat les condicions de treball, explica a À Punt NTC Cloti Iborra, secretària de dones i igualtat de CCOO PV. Amb la reforma laboral, sectors com l’agropecuari –amb molts convenis d'empresa– passaran a regular-se per convenis sectorials –indica–, cosa que espera que es traduïsca en salaris més alts. “Hem de caminar cap a convenis sectorials, amb una major força amb una millor regulació de les condicions de treball i millor regulació de salaris", afirma Iborra. 

Altres sectors que quedarien beneficiats per la reforma laboral serien els de la neteja, la dependència i l'hoteleria, però també el de la investigació, un sector molt precari, feminitzat i d'alta qualificació de les treballadores, segons afirma la representant sindical.

A més, la secretària nacional de Dones, Igualtat i Condicions de Treball del sindicat, Carolina Vidal, assegura que l'eliminació dels contractes d'obra i servei i l'aposta per la contractació indefinida també poden ajudar altres sectors molt feminitzats. Per això considera que el fet que el contracte indefinit torne a ser el contracte de referència “és una peça clau per a millorar les condicions dels treballadors i treballadores en general i de les dones en particular”. 

Pel que fa a la pujada del salari mínim interprofessional, en el sindicat opinen que seria una mesura que beneficiaria especialment les dones, perquè és la massa laboral amb salaris més baixos. 

També et pot interessar

stats