Quan sabràs si has d’estar el 23J en una mesa electoral?

Els ajuntaments celebren els sortejos d’on eixiran els ciutadans que estaran al capdavant del procés electoral

César Puente Fuente presideix la mesa electoral amb ajuda d'una amiga
Imatge d'arxiu d'una mesa electoral, que integra veïnat adscrit a eixa mesa i escollit per sorteig / À Punt NTC

La possibilitat d’estar en una mesa electoral en els comicis del 23 de juliol, quan molts electors estaran en ple període vacacional, inquieta molts electors. L’obligatorietat de complir aquesta obligació, tret de casos en què es puga acreditar l’exempció i l’accepte la junta electoral, fa que molts estiguen pendents del que decideix el sorteig que celebren els ajuntaments per a decidir quins veïns formaran part d'una mesa electoral. Quan ho sabran els afectats? Qui entra en el sorteig? Com eximir-se d’aquesta obligació si el 23 de juliol ja tens unes vacances contractades? Intentem donar resposta a aquestes qüestions.

Els ajuntaments de tot l’Estat tenen fins aquest dimecres per a celebrar, en un ple, aquest sorteig que decidirà el president, dos vocals i dos suplents per a cadascuna de les meses electorals previstes en cada poble. Al conjunt d’Espanya, es trien 543.000 integrants, perquè per a les eleccions del 23 de juliol, es conformaran prop de 60.340 meses electorals en tot Espanya i s’instal·laran unes 210.000 urnes i 59.000 cabines, segons les dades del Ministeri de l’Interior.

En el cas de València, per exemple, l’ajuntament celebra el ple extraordinari aquest dilluns. Per a designar els components de les meses, el consistori utilitzarà un avançat sistema d’algoritmes matemàtics per a designar els presidents i vocals de les 955 meses electorals que tindrà la ciutat.

Altres consistoris, en canvi, ja han celebrat el sorteig fa dies —el període per a fer-ho s’iniciava dijous—, per això aquest dilluns, els afectats empadronats en els ajuntaments més matiners a l’hora de celebrar el sorteig poden començar a rebre les comunicacions. El temps límit perquè els afectats reben les notificacions és l’1 de juliol, per tant, si fins aquesta data no s’ha rebut cap comunicació, els ciutadans tenen via lliure per a fer plans el 23 de juliol.

Des del moment en què es comunica la designació, els afectats tenen set dies per a presentar al·legacions si poden acollir-se a alguna de les excepcions. La junta electoral, per la seua banda, resoldrà el cas durant els cinc dies següents a la recepció de l’escrit d’al·legació.

Qui accepta les sol·licituds d'exempció?

La Llei orgànica del règim electoral general, la Loreg, marca que, encara que la formació de les meses electorals és competència dels ajuntaments, la Junta Electoral de Zona ha de supervisar-ho i, per aquesta raó, és qui estima o no les al·legacions dels designats.

En les pròximes generals, excepcionalment i tenint en compte la data en què se celebraran, la Junta Electoral Central ha dictat que els ciutadans cridats a les meses puguen eximir-se si tenen contractades les vacances abans del 30 de maig, data en la qual es va publicar la convocatòria electoral, i sempre que ho puguen acreditar documentalment.

Davant d'un cas com aquest, la junta electoral admetrà sempre l’al·legació per vacances? No. La rebutjaran quan la conformació plena de les meses no estiga assegurada. Ara bé, aquesta circumstància és poc probable i es limita a municipis molt menuts, amb un electorat ínfim, on resulta complicat trobar algú per a reemplaçar les persones triades.

Quins electors entren en el sorteig?

En els sortejos que triaran els integrants de les meses electorals no entren tots els electors, l’edat i la formació són les circumstàncies que els poden deixar fora. En el sorteig només entraran els ciutadans amb dret a vot que menors de setanta anys. En el cas dels majors de seixanta-cinc anys escollits, podran renunciar en un termini de set dies si resulten triats en el sorteig.

Ara bé, què passa amb l’electorat que estrene la majoria d’edat prop de les eleccions? Queden exclosos els electors que complisquen díhuit anys en el termini comprés entre la formació de les llistes d'electors i la votació. D’altra banda, els càrrecs de president i de vocal no els poden exercir els candidats en les eleccions.

Pel que fa al requisit formatiu que han de complir les persones que estiguen en una mesa electoral, és indispensable que els integrants sàpien llegir i escriure. Tots ells reben un manual on es detallen les seues funcions i les instruccions del procediment.

Et pots escapar?

Qui resulte escollit per a una mesa electoral, obligatòriament ha de complir aquest comés. Si no ho fa, s’enfronta a una pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos. Pel desenvolupament de les tasques de mesa electoral, els membres cobraran vora 70 euros, cinc euros més que en les últimes generals, les de 2019.

També et pot interessar

stats