Qui forme part d'una mesa electoral el 28M cobrarà més que abans

El govern espanyol augmenta a setanta euros la dieta per als ciutadans triats per a constituir els organismes 

Una mesa electoral, en una imatge d'arxiu
Una mesa electoral, en una imatge d'arxiu / nobelio (Shutterstock)

El president i els vocals de les meses electorals en les pròximes eleccions autonòmiques i municipals cobraran setanta euros per fer aquestes funcions, segons publica aquest dilluns el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'orde del Ministeri de l'Interior estableix que només tindran dret a la dieta les persones que tinguen la condició de titulars, per tant, les suplents la percebran únicament si els toca reemplaçar-les.

Enguany el departament liderat per Fernando Grande-Marlaska ha acordat "arredonir l'import" i augmentar de 65 a 70 euros les dietes per als ciutadans i ciutadanes, triats per sorteig públic, que formen les meses electorals en la convocatòria que ve. L'objectiu és “facilitar” la gestió i realització del pagament, ja que encara són “majoritaris” els que es fan en efectiu.

Aquests organismes estan constituïts per tres persones —un president i dos vocals— elegides per sorteig entre totes les censades menors de 65 anys i que sàpien llegir i escriure. Estan excloses les que siguen candidates en les eleccions que se celebren. A més, es trien dos suplents per cada membre de la mesa.

Des d'Interior justifiquen que "era aconsellable" ajustar la quantitat i així consta en la nova orde que substitueix l'última, promulgada l'any 2019. "Fins a aquesta data les dietes dels membres de meses electorals s'actualitzaven en la mateixa mesura que les retribucions dels empleats públics, si bé el sistema dificultava considerablement la gestió dels pagaments, fonamentalment en els casos, encara majoritaris, en què es duen a terme en efectiu. Per tant, era aconsellable arredonir l'import de la dieta per a facilitar aquests pagaments", argumenta Interior.

En principi, tota persona que haja sigut designada per a constituir una mesa electoral ha d'acudir-hi obligatòriament. No fer-ho es considera delicte i pot comportar multes de milers d'euros o, fins i tot, una pena de presó. La Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) contempla, no obstant això, algunes excepcions per a eximir-se d'aquest deure ciutadà.

2023, any electoral

L'any 2023 té dues cites electorals en el calendari. D'una banda, el diumenge, 28 de maig se celebren comicis autonòmics a la Comunitat Valenciana i a la majoria d'autonomies, així com municipals a tot l'estat. Les eleccions generals, d'altra banda, estan previstes per a desembre, encara que no s'han convocat oficialment encara, i per això no se sap en quina data exacta tindran lloc.

També et pot interessar

stats