Puig reivindica l'estabilitat del Botànic contra les acusacions de "descomposició" del PP

La substituta de la cessada Mireia Mollà, Isaura Navarro, s'incorpora a les Corts en un dels escons reservats al Consell

La síndica del PP Mª José Català i el cap del Consell Ximo Puig durant la sessió de control a les Corts
La síndica del PP, María José Catalá, i el cap del Consell, Ximo Puig, durant la sessió de control a les Corts / À Punt NTC

El president de la Generalitat Ximo Puig ha reivindicat l'estabilitat del govern valencià en la primera sessió de control després de la destitució de Mireia Mollà com a consellera d'Agricultura, la successora de la qual, Isaura Navarro, ha ocupat, en la sessió, l'escó reservat als i les membres del Consell. Per a la síndica del Partit Popular María José Catalá "la porga i les lluites fratricides" de Compromís són una prova de la "descomposició" del Botànic, un projecte que veu "esgotat" i al qual entén que "només li queda agonitzar" després de la marxa de l'exvicepresidenta Mónica Oltra.

Contra aquesta lectura de l'actualitat política, el cap del Consell ha defensat que l'estabilitat del govern valencià "es mesura en l'aprovació de les polítiques", com la reforma fiscal que apuja els impostos a les rendes més altes. I ha anunciat una nova onada d'autoritzacions de plantes fotovoltaiques, la lentitud de la tramitació de les quals per part del Consell havia criticat precisament la cessada Mollà.

El president ha destacat l'estabilitat, l'eficàcia i la capacitat de gestió que al seu judici aporta el tripartit al Consell com un dels factors determinants en l'aposta d'empreses com Volkswagen per la Comunitat Valenciana. Catalá, però, ha acusat el Botànic de fer "propaganda" i presentar-se com a "protagonista de tot", destacant la contribució dels populars a projectes com el Parc Sagunt, on s'hauria d'instal·lar la gigafactoria.

El PP s'atribueix l'arribada de Ford Almussafes

La síndica ha arribat a atribuir als populars l'arribada de Ford a Almussafes, sobre la qual Puig li ha retret que el 1976 "el PP no existia". Del Parc Sagunt li ha recordat que estava "arruïnat, en fallida absolutament, liquidat" quan el govern progressista va agarrar el timó el 2015, i ha qüestionat altres "grans projectes" del PP, com el Parc Ferrari "que deien que en sis mesos estaria construït" i mai va materialitzar-se. "Vostés van portar ací les pitjors empreses, que mai degueren portar", ha manifestat Puig en una referència vetlada a Gürtel.

El president ha demanat al PP que no pose obstacles a la gigafactoria de Volkswagen, després de reivindicar el treball del Consell "des del 8 d'octubre de l'any passat" per a aconseguir el compromís de la multinacional per a instal·lar la planta en terres valencianes, i ha assegurat que si el PP estiguera governant, la firma alemanya "mai haguera vingut" a la Comunitat Valenciana.

Per a Catalá, el problema amb Volkswagen —que està pendent de decidir sobre la nova oferta de Perte del govern espanyol— és que Puig i Pedro Sánchez "van vendre l'os abans de caçar-lo", ja que "els pot el postureig, la propaganda", i ha instat el president a "posar per escrit" el compromís de portar Volkswagen a la Comunitat, o diu que el PP ho farà en una iniciativa perquè es vote.

Ni paràlisi econòmica ni inseguretat ciutadana

Des de Ciutadans, Ruth Merino, ha acusat el Consell de conduir la societat valenciana a la "paràlisi i la ruïna" i ha criticat que l'augment del pressupost autonòmic i el deute no milloren els serveis públics. Contra l'afirmació, Puig ha recordat la universalització de la sanitat, la supressió dels copagaments, la gratuïtat dels llibres de text o la reforma fiscal en benefici del 97,7% de la ciutadania. Un canvi en la tributació que Merino considera irrellevant, ja que, segons estima, només donarà una "almoina" de nou euros al mes als contribuents.

El president ha afirmat que el Botànic no va "pel camí d'implantar la dictadura del proletariat, però tampoc de la desamortització social" i ha reivindicat que paguen més aquells que més poden fer-ho en aquests moments de dificultat.

D'altra banda, Ximo Puig ha desmentit les acusacions d'inseguretat ciutadana de Vox, criticant que la formació vincula falsament la delinqüència amb les persones estrangeres i reivindicat la Comunitat Valenciana com una de les autonomies més segures d'Espanya. El cap del Consell ha destacat que el 81% dels detinguts són de nacionalitat espanyola, i ha lamentat que en les acusacions de Vox no hi haja "res nou de cara al sol" perquè els no falta "l'aroma de xenofòbia i racisme".

La síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, també s'ha referit a la seguretat ciutadana, per a alertar de la influència de la ultradreta en els cossos de seguretat, i demanar mesures "per a atallar aquests comportaments i la difusió de missatges d'odi".

També et pot interessar

stats