Puig anuncia una "onada d'autoritzacions" per a plantes solars

El cap del Consell anticipa la mesura després que la cessada Mollà criticara la lentitud en la tramitació

Una pèrgola fotovoltaica a la ciutat de València
Una pèrgola fotovoltaica a la ciutat de València / Europa Press

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l'aprovació en els pròxims dies d'una "important bateria de noves autoritzacions" per a plantes fotovoltaiques a la Comunitat Valenciana. El cap del Consell ho ha avançat a les Corts, en una resposta parlamentària a la síndica de Compromís, Papi Robles, que durant la sessió de control ha retret que "cada dia que passa amb menys renovables, pitjor".

La interpel·lació sobre el tema a Puig té lloc després del cessament de l'exconsellera d'Agricultura Mireia Mollà, dies després de pronunciar-se contra el Consell pels retards en la tramitació d’instal·lacions fotovoltaiques.

Puig ha destacat que en els primers mesos del 2022 s'han posat en marxa un terç de les instal·lacions d'energia renovable d'autoconsum que operen en terres valencianes i ha avançat que el pressupost autonòmic per al 2023 mantindrà el suport de cinc milions d'enguany a les instal·lacions d'autoconsum.

Una planta fotovoltaica en cada municipi per al 2030

En la seua pregunta, Robles ha manifestat l'aposta de Compromís per les comunitats energètiques locals en detriment d'instal·lacions d'energia massives que, segons entén la formació, no canvien el model sinó que afigen l'etiqueta "renovable". En resposta, Puig ha manifestat que la Comunitat Valenciana va ser pionera el 2020 activant línies d'ajuda per a les comunitats energètiques locals i que espera que hi haja una en cada municipi per al 2030. A més, ha expressat el seu desig que se signe el Pacte per l'Energia prompte.

En una intervenció posterior, el conseller d'Economia, Rafael Climent, ha promés que en els pròxims dies "aniran eixint en cascada" totes les peticions de noves plantes fotovoltaiques. Contestava a una pregunta del parlamentari de Ciutadans Carlos Gracia sobre si el canvi de titulars a la Conselleria d'Agricultura agilitzarà la instal·lació de renovables. 

El PP s'atribueix l'arribada de Ford i Puig recorda que llavors no existien

En la sessió de control també ha cobrat protagonisme l'estira-i-amolla entre la síndica del Partit Popular María José Catalá i el cap del Consell Ximo Puig al voltant de la planta de Ford Almussafes. Català ha atribuït als populars l'arribada de la multinacional a la Ribera Baixa i Puig li ha replicat recordant-li que el 1976 "el PP no existia". 

Criticava la síndica que el Botànic es presente com a "protagonista de tot" per a reivindicar la contribució del PP per a posar en marxa projectes d'impacte econòmic com Parc Sagunt, on s'hauria d'instal·lar la gigafactoria de bateries de Volkswagen. 

Estira-i-amolla sobre la planta de Volkswagen

El president de la Generalitat l'ha ressaltat, però, que Parc Sagunt estava "arruïnat, en fallida absolutament, liquidat" quan el govern progressista va agarrar el timó el 2015 i ha qüestionat altres "grans projectes" del PP, com el Parc Ferrari "que deien que en sis mesos estaria construït". "Vostés van portar ací les pitjors empreses, que mai degueren portar", ha manifestat Puig en una referència vetlada a Gürtel.

El president ha demanat a Català directament que el PP no pose obstacles a la gigafactoria de Volkswagen, després de reivindicar l'esforç del Consell "des del 8 d'octubre de l'any passat" per a facilitar la instal·lació de la planta de la multinacional en terres valencianes i ha assegurat que si el PP estiguera governant "mai haguera vingut" a la Comunitat la firma alemanya. 

Per a Catalá, el problema amb Volkswagen és que Puig i Pedro Sánchez "van vendre l'os abans de caçar-lo", ja que "els pot el postureig, la propaganda", i ha instat el president a "posar per escrit" el compromís de portar Volkswagen a la Comunitat, o que el PP ho farà en una iniciativa perquè es vote.

També et pot interessar

stats