El PSPV busca un acord per a integrar els 'abalistes' en els òrgans de direcció

L'exministre José Luis Ábalos ha abandonat la sala on se celebra el XIV Congrés enmig del discurs de Ximo Puig

El XIV Congrés del PSPV se celebra a Benidorm aquest cap de setmana / À Punt NTC

La secretària general del PSPV a la província de València, Mercedes Caballero, ha assegurat, durant la primera jornada del XIV Congrés dels socialistes valencians que se celebra aquest cap de setmana a Benidorm (Marina Baixa), que no s'ha arribat a un acord amb la direcció del partit per a integrar els delegats de la província de València, del conegut com a corrent abalista, afins a l'exsecretari d'organització del PSOE i exministre, José Luis Ábalos.

El principal sector crític amb Puig, encara que afeblit després de l'eixida del govern d'Ábalos, manté la pressió. De fet, mentre el secretari general, Ximo Puig, llegia el seu informe de gestió, Ábalos i Caballero han abandonat la sala on té lloc el congrés. També han demostrat el seu malestar entrant en bloc una vegada que el congrés havia començat, quedant-se drets al final de la sala i eixint uns minuts després de la intervenció de la ministra de Ciència, Diana Morant, que ha sigut la primera que ha pres la paraula.

A la seua arribada, l'exministre ha confiat en una "integració" dels seus dirigents afins en el XIV Congrés del PSPV-PSOE, ja que "un projecte col·lectiu significa comptar amb tots, això crec que ho tenim tots clar".

No obstant això, en declaracions als mitjans, Caballero ha afirmat que "hi havia acord d'entrada per a la integració de tot el partit, però a última hora ens han dit que no". El sector abalista mantenia aquest divendres la seua reivindicació de tindre el 40% del comité federal i llocs importants en la nova executiva.

En aquest sentit, la dirigent ha assegurat que Puig li ha dit en diverses ocasions que havien de parlar, si bé encara no ho han fet. No obstant això, s'ha mostrat segura que es produirà aquesta reunió durant el cap de setmana perquè Puig "vol que isquem tots junts" del Congrés.

Per la seua part seua, Puig ha defensat la "transversalitat" de la formació i ha instat a anar per la "majoria" i "superar les barreres partidistes", referint-se al partit com "aquesta casa gran on caben tots els valencians". El secretari general del PSPV també ha fet referència a les aliances polítiques i ha reivindicat el Pacte del Botànic. "Estem fets per a la diversitat i hem sabut gestionar la diversitat política que ha triat la ciutadania", ha agregat.

Una cita amb una candidatura única

El congrés ha arrancat oficialment aquest matí amb l'assistència de 471 dels 475 delegats de les tres províncies valencianes citats, el 99,15 per cent. Una cita sense grans sorpreses en què Puig tornarà a ser elegit per a liderar el partit per tercera vegada consecutiva, ja que és l'única candidatura que s'hi presenta, una circumstància que no es donava des de feia 17 anys.

El també president de la Generalitat ha rebut els aplaudiments dels assistents en una jornada presidida per la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, i amb la vicepresidència de Maite García, on han participat la número dos federal del PSOE, Adriana Lastra, i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant. En la seua intervenció, Morant ha lloat la "via valenciana" de Puig, a qui considera el seu "pare polític". Així mateix ha destacat Pedro Sánchez com "el president més feminista d'Europa" i s'ha enorgullit de formar part de la "generació Zapatero", una persona "amb tolerància, honestedat i diàleg, a més de tarannà i talent".

Sánchez tancarà el congrés aquest diumenge

Serà al voltant de les 17:00 quan comence el treball en comissions per a debatre la ponència del PSPV i les seues esmenes, delimitades per àrees d'igualtat, treball, sostenibilitat i l'organització del mateix partit. Paral·lelament, es duran a terme diverses xarrades i entrevistes en què participen alts càrrecs socialistes com la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló; la directora general de Treball i Formació, Rocío Briones, o l'exministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín.

Per a finalitzar la jornada d'aquest dissabte, es retrà homenatge a l'escriptor, periodista i exdiputat autonòmic del PSPV, Fernando Delgado, i a les 20:30 es donarà per acabada l'agenda oficial amb la votació del dictamen de les comissions.

El congrés finalitzarà demà, dia en què es votaran les llistes que Puig haurà presentat amb els noms de la nova direcció i del comité nacional, la comissió executiva nacional, la comissió d'ètica o la comissió revisora de comptes, entre altres òrgans nacionals. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, serà l'encarregat de tancar el conclave.

També et pot interessar

stats