Comença a Benidorm el XIV Congrés del PSPV, en què Ximo Puig revalidarà el tercer mandat

Zapatero, Adriana Lastra i Diana Morant, entre els assistents a un conclave "tranquil", que diumenge tancarà el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez

El president de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb Joan Ignasi Pla, Joan Lerma i Jorge Alarte, en el XIV Congrés del partit
El president de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb Joan Ignasi Pla, Joan Lerma i Jorge Alarte, en el XIV Congrés del partit / Twitter: @SocialistesVal

Aquest diumenge Ximo Puig revalidarà el tercer mandat com a secretari general del Partit Socialista del País Valencià (PSPV), durant el XIV Congrés Nacional de la formació autonòmica, que té lloc a Benidorm (Marina Baixa) durant tot el cap de setmana i que, a pesar d'haver començat aquest divendres, s’inaugura oficialment dissabte.  

Els congressos són el mecanisme que utilitzen els socialistes per a proclamar secretari o secretària general qui haja guanyat un procés de primàries però, en el cas d’aquest XIV Congrés, Ximo Puig és l’únic aspirant que s’hi ha presentat. Per tant, no hi ha hagut cap procés electiu previ.

Així, aquest cap de setmana, el també president de la Generalitat esgotarà el segon mandat i revalidarà el tercer, i donarà a conéixer l’equip amb què gestionarà el partit durant quatre anys. De moment, ja està clar que el síndic Manolo Mata repetirà com a vicesecretari general del partit i que el diputat José Muñoz continuarà com a responsble d'Organització. A més, el PSPV revisarà les seues idees i establirà les bases ideològiques per als pròxims anys. 

Durant la primera jornada del Congrés, aquest divendres, els exlíders del PSPV Joan Lerma, Joan Ignasi Pla i Jorge Alarte han protagonitzat una taula redona en què han animat Puig a seguir al capdavant del projecte socialista i a aprofundir-lo, a més de mostrar- el suport unànime i del partit. 

Zapatero augura una àmplia victòria electoral a Puig

L’expresident del govern espanyol i exsecretari general del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero s'ha mostrar aquest divendres completament convençut que Ximo Puig guanyarà les pròximes eleccions autonòmiques amb àmplia majoria. Així ho va afirmar en el que va ser l’acte central de la jornada d’ahir divendres, una conversa entre ell i l’exministra socialista Leire Pajín.

Durant aquesta conversa, Zapatero va posar la Unió Europea com a model de comunitat política internacional que treballa conjuntament cap a interessos comuns, com ara la salut, l’equilibri econòmic i el medi ambient, i per un govern global que trenque els enfrontaments entre grans potències que, segons assegura, no porten enlloc. 

També va fer un llarg al·legat en favor del feminisme, al qual va definir com l’únic moviment que, actualment, està canviant coses al món, i es va reafirmar en el seu compromís amb l’abolició de la prostitució, posició compartida públicament pel president de la Generalitat i la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i que suscita debat en el si del govern espanyol de coalició. 

Pedro Sánchez presidirà la cloenda

El congrés prosseguirà durant aquest dissabte, quan tindrà lloc la inauguració oficial, a càrrec de la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra. També hi acudirà la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, que és, a més, la presidenta actual del Comité Nacional del PSPV fins que acabe el congrés. Durant la vesprada es debatrà la ponència del PSPV i les seues esmenes per àrees: igualtat, ocupació, sostenibilitat i una altra sobre qüestions tècniques de l'organització i els propis estatuts. 

Diumenge es votaran les llistes presentades per Puig amb els noms de la nova direcció i de la resta d'òrgans nacionals, entre els quals figuren la Comissió Executiva Nacional, el Comité Nacional, la Comissió d’Ètica i la Comissió Revisadora de Comptes. També es farà un homenatge a l’exministra de Cultura i exportaveu socialista a l’Ajuntament de València, Carmen Alborch. La cloenda del congrés correrà a càrrec del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

També et pot interessar

stats