Mata afirma que el congrés del PSPV avançarà en la proposta per a federalitzar Espanya

El vicesecretari general dels socialistes valencians augura un conclave "tranquil" que confirmarà a Ximo Puig com a líder del partit per tercera vegada

12.11.2021 | Entrevista LNM Manolo Mata

El PSPV-PSOE celebra aquest cap de setmana a Benidorm el 14 Congrés, una cita sense sorpreses en què l'actual secretari general i president de la Generalilitat, Ximo Puig, tornarà a ser elegit per a liderar el partit per tercera vegada consecutiva, ja que és l'única candidatura que s'hi presenta. En declaracions a Les notícies del matí d'À Punt, el vicesecretari general del PSPV, Manolo Mata —que també revalidarà el càrrec—, ha reconegut que serà un conclave "tranquil". Ho justifica pel nou mecanisme d'elecció dels dirigents que ha instaurat el partit, gràcies al qual "quan s'arriba al congrés ja no hi ha dubtes sobre qui és el secretari general", ha apuntat. 

Pel que fa a l'absència de candidatures alternatives per a aquesta cita, Mata ha afirmat que continua havent-hi diferents sensibilitats en el partit, com ara l'afí a l'exministre de Transports, José Luis Ábalos, i ha llevat importància al fet que hi haja veus diverses. S'ha mostrat convençut que l'equip de Ximo Puig "sumarà, sumarà i sumarà" totes les persones que puguen ser útils perquè el projecte socialista avance "en la bona direcció". A diferència de l'actual congrés, en el celebrat a Elx el 2017 l'alcalde de Burjassot, Rafa García, va intentar disputar a Puig la direcció del PSPV des del sector abalista. 

Més enllà del debat intern de partit, el també síndic del PSPV en les Corts ha posat de relleu que el Consell s'haja convertit en un referent polític per a l'executiu espanyol de Pedro Sánchez i també per al partit: "Ximo Puig ha aconseguit que el PSOE comprenga que l'estat de les autonomies ha d'avançar i anar cap a la federalització. No és un problema de competències a soles, sinó d'estructura mental, de com integrar pobles que tenen mirades diferents en una unitat. En aquest cas seria aquell país de països, l'Espanya de les Espanyes", ha resumit. I en aquesta direcció cap al federalització de l'Estat, ha explicat, avançarà la ponència política del congrés que celebra el socialisme valencià aquest cap de setmana.

Ampliar el pressupost d'À Punt

Pel que fa al finançament d'À Punt, Mata ha defensat que la retallada de pressupost inclosa en els comptes autonòmics de 2022 d'un 1,65% (vora dos milions d'euros) ha sigut fruit de la negociació entre els tres socis del Botànic. I ha assegurat, en tot cas, que s'està treballant per a trobar vies d'ampliar l'aportació econòmica i compensar la minva de deu milions que patirà l'ens com a conseqüència dels desajusts per l'increment de l'IVA.

També et pot interessar

stats