El PSOE cridarà Ayuso a declarar en la comissió de les mascaretes del Congrés amb Illa i Armengol

El Grup Parlamentari Socialista fa públic el primer llistat de compareixents en el marc de la investigació parlamentària que abordarà la compra de material sanitari en pandèmia i transcorrerà en paral·lel a la del Senat

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aquest dilluns
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (arxiu) / Eduardo Parra (Europa Press)

El PSOE ja ha fet pública la llista de persones a qui demanaran comparéixer en la comissió del Congrés que investigarà la compravenda de material sanitari per part de les administracions públiques durant la pandèmia. En la petició hi ha tres noms principals: la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; l'exministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; i l'expresidenta de les Balears i actual presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol.

Fonts del PSOE han confirmat a EFE aquesta relació de noms després de conéixer-se que un dels socis de la investidura, Esquerra Republicana, preveu demanar també la compareixença d'aquestes mateixes persones. Els grups parlamentaris tenen de termini fins a les 18:00 hores d'aquest dijous per a registrar els plans de treball, llistes de compareixents i documents que requeriran per a ser analitzats en la comissió. El full de ruta, en definitiva.

Al març, el ple del Congrés va acordar crear una comissió d'investigació per a abordar els contractes que les diverses administracions públiques tancaren per a adquirir material sanitari com, per exemple, mascaretes durant les primeres onades del coronavirus. La iniciativa va prosperar amb 175 vots a favor, 136 abstencions que incloïen el PP i l'única oposició dels 33 diputats de Vox.

La intenció és començar a analitzar les operacions comercials que efectuaren organismes dependents de l'Estat i que estan vinculats amb el cas Koldo, que investiga el jutjat presumptes comissions il·legals cobrades a través d'una trama orquestrada per l'exassessor i mà dreta del valencià José Luis Ábalos en el Ministeri de Transports. La comissió, que també revisarà les compres de les comunitats autònomes, estarà operativa durant quatre mesos. El PSOE ja ha assenyalat que ha d'haver-hi "transparència absoluta" i "caiga qui caiga".

Les perquisicions en el Congrés avançaran en paral·lel a la comissió que s'ha creat en el Senat, a instàncies del PP, per a investigar fets semblants. Aquesta mena de batalla de comissions s'emmarca en l'enfrontament polític obert entre els dos partits a propòsit del cas Koldo, que els populars han intentat estendre al voltant del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Així, els d'Alberto Núñez Feijóo volen cenyir la comissió en la cambra alta només a aquesta trama corrupta, mentre que la del Congrés investigarà també altres operacions de compra de material sanitari sospitoses; entre elles, la que va proporcionar una comissió de quasi 300.000 milions d'euros a Tomás Díaz Ayuso, germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid.

De moment, el PP ha registrat un primer llistat amb 56 compareixents en el Senat, en el qual no figura de moment Sánchez ni la dona, Begoña Gómez, però sí els exministres Illa i Ábalos; el seu successor en el Ministeri de Transports, Óscar Puente; o el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, entre altres.

També et pot interessar

stats