Armengol nega pressions per a contractar amb la trama del cas Koldo: "No deixaré que embruten el meu nom"

La presidenta del Congrés reitera que no dimitirà perquè no està investigada i acusa el principal partit de l'oposició d'haver "trencat totes les línies roges"

Francina Armengol ha comparegut aquest dimarts des del Congrés
Francina Armengol ha comparegut aquest dimarts des del Congrés / Javier Lizón (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de març 2024 - 10:13 Actualitzat: 05 de març 2024 - 11:48

L'expresidenta balear i actual presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha carregat contra el PP per haver-la involucrat en la presumpta trama corrupta del cas Koldo i acusar-la d'haver col·laborat en la suposada estafa en la compra de mascaretes. "No deixaré que embruten el meu nom ni que el mesclen amb res que es parega a la corrupció", ha declarat la socialista, que ha fet aquest dimarts una compareixença institucional des del Parlament espanyol.

Després de diversos dies d'acusacions vessades des del partit liderat per Alberto Núñez Feijóo, que ha arribat a registrar un escrit en el Congrés en què li demanen la dimissió, Armengol ha eixit a defensar-se i els ha retret que hagen "trencat totes les línies roges" i es dediquen a "enfangar" la política amb aquest tipus d'iniciatives. "En política no tot s'hi val", ha lamentat l'exdirigent autonòmica, que també ha reconegut que està "veient amb dolor" la xarxa de comissions il·legals suposadament ordida per Koldo García, l'exassessor de l'exministre i diputat José Luis Ábalos, que ha eixit aquests dies a la llum.

La justícia investiga contractes que diverses administracions públiques —entre les quals estaven els governs balear i canari, però també els ministeris d'Interior i de Transports— adjudicaren a una empresa vinculada amb Koldo García per a subministrar mascaretes durant la primera onada pandèmia. Se sospita que en aquestes operacions de compravenda va haver-hi sobrecostos, tràfic d'influències i blanqueig de diners perquè es lucrara l'entramat de qui era la mà dreta d'Ábalos.

L'executiu de les Illes Balears, que presidia Armengol, va contractar amb l'empresa Soluciones de Gestión la compra de material sanitari per 3,7 milions d'euros. Quan el va rebre l'abril del 2020 s'adonaren que una part de les mascaretes no corresponia amb el que s'havia acordat perquè no eren de tipus FFP2 i, per això, quedaren finalment sense usar-se. Però no va ser fins tres anys després quan l'administració autonòmica va iniciar un procediment per a reclamar els diners i xifrar el sobrecost en 2,6 milions. Els tràmits s'obriren el març, encara sota el mandat de la socialista, però no va ser fins al 6 de juliol quan la reclamació va quedar formalitzada. A açò s'afig el fet que en les eleccions generals del 23J va haver-hi un canvi en el govern balear i va entrar Marga Prohens (PP). Amb el nou equip, l'expedient va caure en sac foradat perquè va caducar sis mesos després.

Francina Armengol ha defensat reiteradament la seua honorabilitat i la gestió del govern balear en la transacció sospitosa durant la roda de premsa d'aquest dimarts. També ha insistit en la legalitat dels contractes, avalats pels tècnics de salut i la intervenció general. Ha assegurat que no va rebre "ordes" ni "pressions" de la trama Koldo ni de "ningú" del govern espanyol per a adquirir les mascaretes. Tampoc va donar ella cap "instrucció" al respecte, ni ningú la va coaccionar perquè desistira de reclamar la devolució de part del lot. Tot i això, no ha aclarit qui del Ministeri de Transports li va aconsellar contractar l'empresa elegida.

La presidenta del Congrés ha justificat que no dimitirà perquè no està investigada en el cas i ha remarcat que és precisament el Partit Popular l'únic que ix en el sumari. "Jo no estic investigada, ni jo ni ningú del meu govern, i no eixim en el sumari. És que això crec que és molt important i s'han detingut vint persones i cap de les Balears. Per tant, el meu govern en tot cas podria ser víctima, mai ni còmplice ni col·laborador, mai, no sé com dir-ho més clar", ha puntualitzat Armengol, que ha demanat al PP "responsabilitat" i que estiga "a l'altura de les circumstàncies".

L'exdirigent balear ha assegurat que, en el traspàs de poders al nou govern popular, l'equip ixent va informar de la reclamació que estava en marxa per la comanda de les mascaretes, que havien resultat de pitjor qualitat que les demanades. "És el PP qui ha d'explicar què ha passat amb l'expedient que va fer el meu govern perquè l'empresa tornara aquests diners a la comunitat autònoma", ha remarcat. Armengol també ha justificat el retard de tres anys per a iniciar a reclamació per la "lentitud" de les administracions i ha reptat el PP de les Balears a donar explicacions "amb documents".

També et pot interessar

stats