El PP demana citar Ábalos, Puente i Marlaska pel cas Koldo, però "de moment" no reclama Sánchez

Els populars també han cridat a comparéixer al Senat Luis Rubiales (RFEF) i Víctor Francos (CSD)

José Luis Ábalos i Koldo García en una imatge d'arxiu
José Luis Ábalos i Koldo García en una imatge d'arxiu / Manuel Bruque (EFE)

El Partit Popular no ha inclòs finalment el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el seu primer llistat de 56 compareixents en la comissió d'investigació del Senat pel conegut com a cas Koldo, en el qual sí que figura l'exministre de Sanitat i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; el ministre de Transports, Óscar Puente; o el titular de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, entre altres.

Des de la formació, la seua portaveu en la cambra alta, Alicia García, ha subratllat que “de moment” Sánchez no figura en la llista, però ha garantit que “haurà de donar explicacions als espanyols”, fet que, a parer seu, fins ara no ha fet. Els populars tampoc han inclòs l'esposa del president, Begoña Gómez, si bé han reclamat l'enviament a la comissió d'investigació de nombrosos documents sobre les seues activitats professionals.

García ha posat l'accent en el fet que el Grup Popular ha registrat un llistat de compareixents “obert” i “flexible” que es pot anar ampliant a mesura que vagen recaptant més informació sobre aquest cas de presumptes comissions en la compra de mascaretes durant la pandèmia que, segons ha recalcat, “afecta el PSOE i el govern d'Espanya”.

Així, el PP proposa citar la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, que van ser presidents de les Balears i de les Canàries, respectivament. També sol·licita documentació sobre els contractes que van fer els serveis de salut de les dues autonomies. A més, ha inclòs l'exministre Salvador Illa, Óscar Puente, Fernando Grande-Marlaska, i el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez.

Els populars, que tenen majoria absoluta al Senat, han registrat també la compareixença del secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán; l'exministre José Luis Ábalos; el seu exassessor Koldo García —que va ser detingut el 20 de febrer per aquest presumpte frau de les mascaretes i deixat en llibertat l'endemà passat—, i el seu germà, Joseba García, que va treballar des del 2019 per a empreses vinculades a Transports.

El PP també demana la compareixença de Rubiales 

A més, el PP ha cridat a comparéixer l'expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, en la comissió d'investigació del Senat sobre les ramificacions del cas Koldo, així com l'expresident del Consell Superior d'Esports (CSD) i excap de gabinet de Salvador Illa en el Ministeri de Sanitat, Víctor Francos.

També et pot interessar

stats