Sánchez ataca la corrupció del PP després que Feijóo l'acuse pel cas Koldo: "Ho sabia i ho va tapar"

La marxa d'Ábalos al Grup Mixt sobrevola la sessió de control al govern espanyol, en què moltes preguntes de l'oposició s'han referit a la trama corrupta i a la presumpta implicació de l'exministre

Feijóo, aquest dimecres en la sessió de control al Congrés
Feijóo, aquest dimecres en la sessió de control al Congrés / Mariscal (EFE)

Ábalos i el cas Koldo han marcat la sessió de control al govern espanyol al Congrés aquest dimecres, un debat parlamentari que s'ha celebrat l'endemà de la marxa de l'exministre i diputat valencià al Grup Mixt forçat pel seu propi partit, el PSOE. Tot i que no ha acudit a l'hemicicle per a evitar donar més munició a l'oposició, la decisió de no renunciar a l'escó per València contravenint les ordes de la direcció federal encara ressonava a la cambra i el PP ha tret l'assumpte fins en sis ocasions.

La presumpta trama fraudulenta de venda de mascaretes ordida per Koldo García, l'exassessor de José Luis Ábalos, ha estat en el centre de les intervencions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president del PP i líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. Ambdós s'han embrancat en un cara cara ple d'acusacions mútues de corrupció.

"Vosté ho sabia i ho va tapar", ha disparat el popular, que ha insistit que el secretari general dels socialistes coneixia el que passava des de fa almenys tres anys i que va ser per aquest motiu, precisament, que va destituir Ábalos com a ministre el 2021. Així, ha demanat a Sánchez que no enganye ningú i l'ha advertit que l'exsecretari d'Organització socialista "no li servirà de tallafocs" perquè la trama "sorgeix en el cap" del PSOE i "està instal·lada en el cor del govern" central. "La caiguda en desgràcia del senyor Ábalos —ha amollat Feijóo— no el protegeix, senyor Sánchez, el despulla", li ha dit, abans d'advertir-lo que no vaja al ple "amb el ventilador ni amb excuses" perquè la justícia investiga el govern espanyol i el Partit Socialista.

Sánchez ha contraatacat recordant els casos de corrupció que han esguitat el PP en els últims anys i ha optat per no fer cap referència a la negativa del seu company de partit a renunciar a l'acta de diputat. Per al líder del PSOE, "causa enrojolament" el fet que Feijóo pense que pot traure "tallada política" de la corrupció "venint del partit que ve i arribant a liderar-lo com va arribar a liderar-lo". Una referència a la defenestració de l'anterior president del PP, Pablo Casado, quan va qüestionar les presumptes comissions del germà d'Isabel Díaz Ayuso en la venda de mascaretes a la Comunitat de Madrid. El president espanyol ha garantit que el seu govern és implacable contra la corrupció i incompatible amb ella, que no la tapa i que la combat "cara a cara", no amb discursos buits com, a parer seu, fan els populars. Com a exemple de col·laboració amb la justícia, transparència i rendició de comptes, ha remarcat la comissió d'investigació promoguda en el Congrés arran del cas Koldo.

Puente i Bolaños, a l'atac

També els ministres socialistes Óscar Puente i Félix Bolaños han passat a la càrrega en el seu torn d'intervenció per a respondre a les interpel·lacions que els ha fet el PP sobre l'estafa de les mascaretes ordida per Koldo García. Així, han acusat el partit de "robar a mans plenes" i de ser "una organització criminal".

Puente responia a la diputada popular Esther Muñoz, que ha afirmat que el PSOE està en el govern "gràcies a una trama de corrupció liderada per Pedro Sánchez que intercanviava vots per impunitat" amb els independentistes catalans i que ara s'ha vist que l'executiu té dins "una xarxa de corrupció que va traure profit en el pitjor de la pandèmia". Per al ministre, la pregunta del PP és un "bumerang" perquè, si un ministre havia de conéixer què fa el seu assessor, "com és possible" que el PP no s'assabentara del que va fer durant dècades l'extresorer Luis Bárcenas, que l'alcaldessa de Marbella, Ángeles Muñoz, no sabera que el marit i el fillastre "es dedicaven al narcotràfic", que l'exministra Ana Mato es trobara un Jaguar en el garatge sense saber d'on venia o que Alberto Núñez Feijóo no s'adonara que passejava en iot amb el narcotraficant Marcial Dorado, ha amollat de carrereta el titular de Transports.

També el diputat del PP Manuel Cobo ha tret el cas Koldo quan ha inquirit pel CIS el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, recordant que el president Sánchez considerava l'home de confiança d'Ábalos com un socialista "d'arrel". "Aquestes són arrels corruptes", ha postil·lat. Bolaños ha aconsellat al PP no ser "tan temerari" ja que és un partit que "ha tingut centenars de casos de corrupció" i en el qual "hi ha hagut dirigents que han furtat a mans plenes mentre que hi havia companys que feien els ulls grossos".

Ábalos, que des d'ara s'asseurà en la bancada mixta —en la part alta de la cambra que popularment es coneix com a galliner—, ha confirmat que seguirà la disciplina de vot del PSOE en assumptes com per exemple la llei d'amnistia.

També et pot interessar

stats