Ábalos no renuncia a l'escó: "Defensaré el meu honor i la meua reputació com a diputat fins a les últimes conseqüències"

L'exministre valencià es rebel·la contra l'ultimàtum del PSOE, passa al Grup Mixt i lamenta la falta de suport de Ferraz

Compareixença del valencià José Luis Ábalos
Compareixença del valencià José Luis Ábalos / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de febrer 2024 - 11:36 Actualitzat: 28 de febrer 2024 - 12:20

José Luis Ábalos s'aferra a l'escó al Congrés i avisa que defensarà el seu "honor personal" i la "reputació com a diputat" fins a "les últimes conseqüències". El diputat valencià i exministre planta cara al seu partit, el PSOE, i es nega a acatar l'orde de dimitir com li va sol·licitar ahir l'executiva federal. Ho ha confirmat públicament aquest dimarts, en una roda de premsa molt esperada des d'una de les sales de la cambra baixa i després d'hores de tensió i moltes elucubracions entorn del seu futur. "Els anuncie la decisió més important de la meua vida política", ha dit qui un dia va ser número tres dels socialistes i un dels principals defensors de Pedro Sánchez, actual secretari general. En la compareixença, Ábalos s'ha mostrat visiblement molest per la falta de suport que ha sentit des de la direcció federal del seu partit durant l'esclat del cas Koldo, la presumpta trama corrupta de les mascaretes ordida pel seu exassessor i mà dreta. "M'hauria agradat tindre el benefici de la companyonia", ha lamentat.

L'enrocament de l'exministre i exsecretari d'organització del PSOE té conseqüències immediates: en el ple d'aquest dimarts ja saltarà al Grup Mixt, on compartirà bancada, entre d'altres, amb els quatre parlamentaris de Podem que decidiren abandonar Sumar. El gest, a banda del simbolisme que implica veure un històric socialista arraconat en el grup parlamentari dels partits minoritaris, suposa tot un desafiament a la cúpula socialista. El partit, per la seua banda, ja l'ha suspés de militància. "Mai m'hauria imaginat fora d'aquestes sigles a les quals he dedicat tota la meua vida", ha dit el valencià, que ha remarcat en tot moment que ell no està implicat en cap causa.

"No puc rendir-me… Si jo renunciara en aquest moment, s'interpretaria com a signe de culpabilitat i això només provocaria la meua estigmatització, no només política sinó personal. Sé què és ser un empestat polític", ha afirmat, després d'incidir que li hauria agradat tindre el suport de la direcció del PSOE en el tràngol ocasionat per la investigació al seu exassessor Koldo García: "Crec que hauria sigut el correcte i hauria satisfet més la militància".

L'escàndol va esclatar fa quasi una setmana, quan les forces de l'orde detingueren una quinzena de persones, entre elles Koldo García, home de màxima confiança d'Ábalos. La justícia investiga una suposada xarxa de comissions il·legals, tràfic d'influències i blanqueig de diners a través de la venda de mascaretes a administracions públiques durant la primera onada de la pandèmia. Se sospita que l'exassessor del ministre estaria en el centre de l'entramat. El PSOE ja ha registrat al Congrés una sol·licitud per a crear una comissió d'investigació destinada a esclarir "els fets, responsabilitats i ensenyaments" sobre la contractació de material sanitari que va ferl'Administració de l'Estat i els seus diferents organismes i altres administracions públiques.

Fa només 24 hores, el comité executiu del PSOE havia donat a Ábalos un ultimàtum. Per unanimitat, li demanava que deixara l'acta de parlamentari que va aconseguir per València el 23J per a assumir la responsabilitat política derivada del cas Koldo, a pesar que no està imputat. El termini s'havia esgotat a les deu del matí. Des del primer moment, l'exministre de Transports i Foment no semblava estar disposat a acatar-ho i només va fer un gest menor, renunciar a la presidència de la comissió d'Interior a la cambra baixa. S'ha resistit fins al final a deixar l'acta amb l'argument que ja no és ministre ni té cap càrrec en l'executiu liderat per Pedro Sánchez. Només havia renunciat a la presidència de la comissió d'Interior en la cambra baixa, un càrrec parlamentari pel qual percebia 1.598 euros mensuals addicionals, per despeses de representació. Però en tot moment s'ha resistit a deixar l'acta perquè manté que ja no és ministre ni té cap càrrec en l'executiu liderat per Sánchez.

Més enllà dels tipus delictius que s'hi puguen determinar finalment, el cas ha esdevingut una autèntica tempesta política i ha col·locat el ja exdiputat del PSPV en l'ull de l'huracà. Les crides des del seu partit per a demanar-li —primer implícitament i després de manera explícita—, que fera un pas arrere s'han multiplicat en els últims dues: des de l'expresident valencià Ximo Puig fins a la vicesecretària general del PSOE i vicepresidenta espanyola, María Jesús Montero. Fins i tot Pedro Sánchez va pronunciar-se de manera clara.

Cal recordar que, si haguera abandonat l'escó, Ábalos hauria deixat d'estar aforat. Un moviment que podria tindre repercussions en un hipotètic futur judicial, ja que obriria la porta perquè el jutjara el mateix magistrat que investiga en l'Audiència Nacional l'estafa sobre les mascaretes. Es dona la circumstància, a més, que la socialista que l'hauria rellevat en l'hemicicle en cas que haguera optat per apartar-se seria Ana María González, alcaldessa actual de Llaurí i multada el 2021 per conduir sota els efectes de l'alcohol.

També et pot interessar

stats