Creix la pressió sobre Ábalos: el PSOE li dona 24 hores per a renunciar a l'escó

L'executiva socialista considera que l'exministre ha d'assumir la "responsabilitat política" derivada del cas Koldo sobre la presumpta trama corrupta de les mascaretes

El diputat socialista José Luis Ábalos durant el ple d'aquest dimecres en el Congrés dels Diputats
El diputat socialista José Luis Ábalos durant el ple d'aquest dimecres al Congrés / Chema Moya (Efe)

Augmenta la pressió perquè el valencià José Luis Ábalos deixe l'escó de diputat al Congrés després de la detenció del seu exassessor Koldo García. Cinc dies després que esclatara el cas que situa l'home de confiança de l'exministre de Foment i Transports en el centre d'una presumpta trama de comissions, tràfic d'influències i blanqueig de diners a través de la venda de mascaretes durant la pandèmia, les crides perquè el socialista deixe el càrrec s'han redoblat. I ho fan tant des del mateix govern estatal de què un dia va formar part, com des del seu propi partit, el PSOE.

Aquest dilluns, el comité executiu federal del PSOE ha resolt per unanimitat donar un ultimàtum a Ábalos i li reclama que lliure en menys de 24 hores l'acta de diputat pel Grup Socialista al Congrés que va aconseguir en les eleccions generals del 23J per València. Ferraz considera que l'exministre, tot i que no està investigat ni implicat de cap manera en la causa, ha d'assumir la "responsabilitat política" que se'n deriva.

El requeriment de la direcció nacional del PSOE a l'exministre i qui fora exsecretari d'organització l'ha verbalitzat la portaveu del partit, Esther Peña, en una compareixença després de la reunió de l'executiva. Segons ha dit, espera que entregue l'escó "en les pròximes 24 hores" i així li ho han comunicat. Li donen un dia de termini per a fer el pas amb l'objectiu de donar carpetada a l'escàndol que ha posat els socialistes en el centre de la diana després de saber-se que la justícia investiga una xarxa, suposadament liderada per qui va ser la mà dreta d'Ábalos, per a enriquir-se amb els sobrecostos de la compravenda de mascaretes a diverses administracions públiques durant la primera onada del coronavirus.

Els socialistes insisteixen que l'exministre valencià no està "ni investigat, ni assenyalat, ni imputat", ja que "el seu nom no figura en la investigació". "No ens sentim jutges, no som fiscals, no jutgem, però malgrat tot el comité executiu federal considera que sí que existeix una responsabilitat política", ha insistit Peña.

La portaveu del PSOE, d'altra banda, ha indicat que el partit registrarà "de manera immediata" una proposta per a crear una comissió d'investigació que analitze la compra de material sanitari des de les administracions públiques durant la crisi sanitària de la covid-19. La primera tasca serà, precisament, aclarir les transaccions emmarcades en el cas Koldo.

Des que va esclatar el cas, i especialment al llarg del cap de setmana a mesura que han anat coneixent-se detalls de la investigació judicial, la cúpula del PSOE ha llançat públicament missatges al més alt nivell per a demanar implícitament l'eixida d'Ábalos. Fins i tot la vicesecretària general del partit i vicepresidenta primera del govern espanyol María Jesús Montero, i el president mateix, Pedro Sánchez, s'havien pronunciat de manera molt clara marcant-li el camí d'eixida. Aquest dilluns, i moments abans de conéixer la decisió de l'executiva federal, l'expresident valencià Ximo Puig s'ha pronunciat en el mateix sentit en una entrevista en Les notícies del matí d'À Punt i ha defensat que davant la corrupció s'ha de mostrar tolerància zero. L'al·ludit, però, s'ha resistit fins ara a fer un pas arrere amb l'argument que ja no és ministre i que l'acta de diputat comporta una responsabilitat molt inferior.

La portaveu del PSOE ha confirmat poc després que "diverses" persones del partit han parlat amb l'exministre i diputat en els últims dies, però sense donar noms concrets. I ha afegit que la decisió sobre deixar l'acta l'ha de prendre el mateix Ábalos, a qui informaran de la resolució adoptada hui per l'executiva pels "canals habituals". "No tinc cap dubte que José Luis Ábalos actuarà en conseqüència per aquest bé major que és el PSOE i, a més, perquè crec que en aquest cas l'aparença també ens ve bé", ha dit Peña, que ha assegurat que l'exministre és un exemple d'"ortodòxia de partit, compromís i respecte a la història" de la formació.

També et pot interessar

stats