Vint detinguts, un d'ells l'exassessor de l'exministre Ábalos, per adjudicacions fraudulentes de mascaretes

Ábalos es declara "estupefacte" i "molt decebut" amb la detenció de Koldo García, que ha tingut lloc a Alacant. També està detingut Víctor de Aldama, president del Zamora Club de Futbol

Imatge d'arxiu de Koldo García / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de febrer 2024 - 12:47 Actualitzat: 28 de febrer 2024 - 12:22

La Guàrdia Civil ha detingut almenys vint persones; entre elles, Koldo García, que va ser assessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos, i Víctor de Aldama, president del Zamora Club de Futbol, pel suposat cobrament de comissions en adjudicacions fraudulentes de mascaretes durant la pandèmia.

Segons han indicat fonts pròximes a la investigació, va ser aquest dimarts quan els agents van detindre a Alacant l'exassessor d'Ábalos en una operació declarada secreta en la qual s'han fet almenys deu detencions.

L'arrest ha sigut en el marc d'una investigació de la Fiscalia Anticorrupció dirigida per l'Audiència Nacional i l'ha dut a terme la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil. De moment, no han transcendit ni els llocs de la resta de les detencions ni la identitat dels altres arrestats.

Ábalos es declara "estupefacte" i "molt decebut" amb la detenció de Koldo García

L'exministre José Luis Ábalos s'ha declarat "estupefacte" i "molt decebut" per la detenció del seu assessor Koldo García Izaguirre per un suposat cobrament de comissions en contractes durant la pandèmia de covid-19 i, en tot cas, n'ha defensat la gestió al capdavant del Ministeri de Transports.

"Tot es va fer bé i a través dels mecanismes legals, una cosa de la qual sempre em vaig preocupar. Es van fer les contractacions per entitats autònomes i, a més, les va revisar el Tribunal de Comptes. Jo sempre he estat tranquil i continue tranquil. El que no acabe d'entendre és la seua participació en això”, ha dit Ábalos.

Koldo García ha quedat detingut per la Guàrdia Civil en una investigació sobre suborn en contractes de material anticovid per als ministeris de Transport i de l'Interior, així com per a comunitats autònomes com les Balears i les Canàries.

En els corredors del Congrés ha dit no tindre'n més informació que la de la premsa i ha assegurat haver perdut relació amb el seu excol·laborador amb el pas dels anys.

Pedro Sánchez condemna qualsevol intent d'enriquiment amb la pandèmia

El president del govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que "qualsevol intent d'enriquiment a través del cobrament de comissions, d'una tragèdia com va ser la pandèmia, com desgraciadament hem vist en altres autonomies, té tota la meua reprovació i el més absolut rebuig". A preguntes dels periodistes, durant una roda de premsa a Riad posterior a la reunió amb el seu homòleg al Marroc, Mohamed VI, Sánchez ha insistit a dir: "Des de l'inici, el 2018, aquest govern ha col·laborat sempre amb la justícia i, per tant, màxima transparència: només faltaria", ha afirmat.

A més, el president del govern ha negat que destituïra Ábalos per sospitar de les activitats del seu assessor. Sánchez ha assegurat: "Això significaria que jo ho sabia, i no és així. Els dic que per descomptat que no", ha tornat a negar amb rotunditat. I ha insistit a vincular aquesta idea a "maledicències" del Partit Popular. En aquest sentit, Sánchez s'ha mostrat estranyat de la posició del PP, recordant la denúncia de Pablo Casado al germà d'Ayuso per un altre cas de compra de mascaretes, que li va costar el càrrec.

El PP demana la compareixença de l'exministre socialista valencià

Per la seua banda, el PP ha demanat la compareixença de l'exministre socialista valencià. "Per la gravetat d'aquests fets demanem la immediata compareixença de qui va ser ministre i número dos del Partit Socialista, perquè done explicacions en relació amb aquesta detenció", ha dit la secretària general del PP, Cuca Gamarra.

Compromís: si es demostra el cas de corrupció, Ábalos hauria de deixar l'escó

La portaveu de Compromís en el Congrés, Àgueda Micó, ha assegurat que si es demostra que José Luis Ábalos va ser apartat del govern espanyol després de conéixer-se el cas de possible corrupció amb la compra de mascaretes, hauria de deixar el seu escó en el Congrés.

Micó ha assenyalat, en declaracions remeses als mitjans, que la formació no pot tolerar la corrupció "vinga d'on vinga". "Volem saber si això realment està relacionat amb el motiu que va portar Sánchez a apartar Ábalos del Ministeri. I, si això és així, estaríem parlant d'un cas de corrupció i, per tant, no podria seguir ni un dia més com a representant dels valencians i les valencianes en el Congrés", ha afegit.

També et pot interessar

stats