El jutge assenyala l'exministre Ábalos com a "intermediari" de la trama Koldo a les Balears

Destaca una reunió d'"especial interés" entre el diputat valencià i l'exassessor en una marisqueria presumptament per a abordar un expedient del govern de les Illes vinculat amb un dels contractes sospitosos

Ábalos, durant la compareixença en què va anunciar que se'n anava al Grup Mixt
Ábalos, durant la compareixença en què va anunciar que se n'anava al Grup Mixt / Eduardo Parra (Europa Press)

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga el conegut com a cas Koldo afirma en una resolució que l'exministre i exdiputat socialista José Luis Ábalos va actuar com a "intermediari" de la trama de comissions il·legals suposadament ordida pel seu antic assessor en el Ministeri de Transports, Koldo García, en les "gestions" realitzades per a "solucionar" una reclamació de 2,6 milions d'euros interposada pel govern de les Illes Balears a una empresa de la xarxa.

Així consta en un acte amb data del 7 de febrer, al qual ha tingut accés EFE aquest dijous. En l'escrit, el magistrat Ismael Moreno, encarregat de la instrucció d'aquest cas que intenta esclarir presumptes comissions irregulars derivades de contractes per a subministrar mascaretes a diverses administracions públiques durant la pandèmia, situa el polític valencià en una reunió amb Koldo García el 10 de gener del 2024 en una marisqueria de Madrid. Aquesta trobada té "especial interés" per als fets sota investigació, segons l'instructor, que creu que l'exassessor d'Ábalos hauria "influït" perquè s'arribara a un acord en el litigi amb l'administració balear per un sobrecost en el contracte a través del qual li subministraren 1,5 milions de mascaretes.

Ábalos, que va ser secretari d'organització del PSOE entre el 2017 i el 2021, va negar-se a acatar l'orde del seu propi partit, que li demanava que retornara l'acta de diputat en el Congrés per València obtinguda en les eleccions generals del 23J per a assumir la responsabilitat política del cas. Des d'aquest dimarts està exiliat en el Grup Mixt i, com que s'ha mantingut en l'escó, continua aforat davant el Tribunal Suprem. Ara mateix no està imputat en la causa judicial derivada de la trama Koldo, que afecta de moment set persones i està oberta per presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències. Per a fer-ho, i en les circumstàncies actuals, la investigació hauria d'enviar-se a l'alt tribunal. El nom del valencià tampoc apareix en la querella interposada el 2023 per la Fiscalia Anticorrupció sobre aquests fets.

En assenyalar Ábalos, el jutge Moreno posa l'accent en la trobada del 10 de gener a Madrid. "Koldo es reuneix, entre altres persones, amb José Luis Ábalos en una zona reservada de la marisqueria La Ramblera entre les 21:15 i les 22:20 hores aproximadament, com queda reflectit en l'ofici policial", precisa.

Per al titular del jutjat central d'instrucció número 2, aquesta cita "té un especial interés per als fets investigats" tenint en compte la conversa telefònica mantinguda el dia anterior entre l'empresari Juan Carlos Cueto, presumpte cervell de l'entramat, i Koldo García. Segons es desprén de la recerca, en aquesta cridada "Cueto li demanava que, abans que s'anara de viatge al Perú el dia 11 de gener, li diguera alguna cosa a un tercer". "De fet, Koldo informava Cueto que un dels assumptes a tractar amb una de les persones amb què es reuniria l'endemà —quan se cita amb Ábalos— era aquest; s'entén que es referia a les gestions realitzades amb l'administració balear per a solucionar la reclamació de 2,6 milions d'euros realitzada a Solucions de Gestió", afig el jutge.

També et pot interessar

stats