El presumpte cervell de la trama Koldo queda en llibertat, però té prohibit eixir d'Espanya

L'empresari Juan Carlos Cueto nega comissions milionàries i defensa que les mascaretes contractades amb les administracions públiques es vengueren a preu just

L'empresari Juan Carlos Cueto, aquest dimecres en l'Audiència Nacional per a declarar pel cas Koldo
L'empresari Juan Carlos Cueto, aquest dimecres en l'Audiència Nacional per a declarar pel cas Koldo / Javier Lizón (Efe)

L'empresari Juan Carlos Cueto, el presumpte organitzador de la trama sobre suposades comissions il·legals en la venda de mascaretes a administracions públiques durant la pandèmia que s'ha batejat com el cas Koldo i que ha acabat amb el diputat i exministre socialista José Luis Ábalos exiliat al Grup Mixt en el Congrés, ha quedat aquest dimecres en llibertat. Tot i això, no podrà abandonar Espanya.

El sospitós, assenyalat com "la persona que realment controla" la societat sobre la qual pivota la investigació —Soluciones de Gestión—, estava citat aquest matí per a declarar en el jutjat de l'Audiència Nacional encarregat del cas. La Fiscalia Anticorrupció havia demanat al jutge que li prohibira l'eixida del país sense autorització judicial, petició que el magistrat Ismael Moreno ha acceptat en la vista. Cueto, que només ha respost les preguntes del seu advocat, ha defensat els contractes sospitosos i ha negat haver pagat comissions milionàries, segons informen a Efe fonts jurídiques.

A més, ha incidit que el preu pel qual es vengueren les mascaretes va ser just i ha deixat clar que en cap moment va tindre intenció d'aprofitar-se de la situació extrema per la falta de material sanitari. Ha defensat les transaccions efectuades com a operacions al servei dels espanyols i per a ajudar en els moments més durs de la crisi sanitària, en què va haver-hi poc marge de benefici econòmic. En concret entre un 10 i un 13%, segons la seua versió.

D'acord amb les fonts consultades, l'empresari s'ha basat en un informe d'auditoria portat a cap per KPMG en 2021 i ha apuntat que l'operació per a adquirir les mascaretes va ser costosa i va implicar molts viatges a la Xina.

Juan Carlos Cueto és un dels noms investigats en l'entramat que esguita Koldo García, exassessor i home de confiança de l'exministre socialista José Luis Ábalos, i també el president del Zamora CF, Víctor de Aldama. S'intenta esclarir si participaren, presumptament, en una xarxa de cobrament de comissions il·legals en diversos contractes de compra de mascaretes amb diverses administracions durant la primera onada de la covid-19. Entre les perjudicades estarien els ministeris de Transports i d'Interior o les comunitats autònomes de Canàries i de les Balears.

Anticorrupció sosté que Soluciones de Gestión, que s'emportà els contractes que es troben sota lupa per uns 54 milions d'euros, "s'hauria emprat com una empresa instrumental en un projecte comú" entre De Aldama i Cueto. Segons els càlculs del ministeri públic, les adjudicacions investigades "van generar un benefici econòmic" de 5,5 milions d'euros al primer; i de 9,6 milions d'euros al segon, que a més era "titular de fet de la mercantil".

Pel que fa a García, sosté que podia haver exercit un paper d'intermediari en aportar informació sobre els processos d'adjudicació de material sanitari a canvi de comissions.

A més de ser el presumpte capitost de la trama, Cueto té pendent un altre procediment en l'Audiència Nacional, el cas Defex. Es dona la circumstància que és l'única persona que ha assenyalat de gaidó l'exministre Ábalos, ja que en una de les converses telefòniques intervingudes per la Guàrdia Civil va deixar caure a l'interlocutor un comentari sobre "un favor que li demanava el teu veí", en referència a Koldo García, i després esmentava a l'extitular de Transports i actual diputat del Grup Mixt: "Ell i el seu excap".

També et pot interessar

stats