Llibertat per a l'exassessor d'Ábalos i els altres detinguts per la trama de les mascaretes

Tant Koldo García com el president del Zamora hauran de comparéixer periòdicament davant el jutjat i se'ls ha retirat cautelarment el passaport

Koldo Garcia (esquerra), amb l'exministre Ábalos en una imatge d'arxiu
Koldo García (esquerra), amb l'exministre Ábalos en una imatge d'arxiu / Jesús Hellín (Europa Press)

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, que investiga un entramat pel presumpte cobrament de comissions il·legals en la compra de mascaretes, ha decretat la posada en llibertat de Koldo García, l'exassessor de l'exministre José Luis Ábalos detingut per sorpresa aquest dimecres i considerat el capitost de la trama. Fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que el titular del jutjat central d'instrucció número 2 ha acordat deixar-lo lliure després que la Fiscalia Anticorrupció no haja sol·licitat presó ni per a ell ni per a les altres tres persones arrestades: el seu germà Joseba; el president del Zamora CF i suposat soci, Víctor de Aldama, i l'empresari basc Iñigo Rotaetxe.

Els quatre han passat a disposició judicial aquest dijous després de ser arrestats per sorpresa la vespra en una operació de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Queden en llibertat amb mesures cautelars mentre continua la investigació sobre aquesta suposada trama de corrupció en una causa en què s'ha decretat secret de sumari.

Per a García i De Aldama, el magistrat ha acceptat les mesures cautelars que demanava el ministeri fiscal i hauran de presentar-se al jutjat de manera periòdica. També se'ls ha retirat el passaport.

Contractes per més de 50 milions

Segons la investigació, dirigida per l'Audiència Nacional i amb participació de l'UCO i la Fiscalia Anticorrupció, qui va ser mà dreta de l'exministre Ábalos s'hauria aprofitat del càrrec per a fer tasques d'intermediació entre empreses i administracions per a comprar mascaretes en el pitjor moment de la pandèmia i, presumptament, hauria cobrat comissions irregulars de fins a deu milions d'euros per això. 

Baix la lupa de la justícia està l'adjudicació de diversos contractes en diferents administracions públiques per a adquirir tapaboques que es pagaren a preus més alts dels que en realitat tenien. Entre els perjudicats estarien els ministeris de Transports i d'Interior, a més de les comunitats autònomes de Canàries i de les Balears. S'intenta esclarir si en aquestes transaccions hi va haver delictes d'organització criminal, tràfic d'influències i suborn. Fonts de la investigació assenyalen que l'import dels contractes sospitosos supera els cinquanta milions d'euros, segons l'estimació dels investigadors.

Per exemple, el govern balear va adquirir quasi 1,5 milions de mascaretes per 3,7 milions d'euros a Solucions de Gestió i Suport a Empreses, la societat lligada a Koldo García que està sota escrutini. Però el material rebut era de menor qualitat que el contractat perquè no complia els requisits per a ser considerat de tipus FFP2. El servei de salut autonòmic va retirar per això aquelles mascaretes del circuit de distribució i les va emmagatzemar com a reserva de seguretat. De fet, mai s'han arribat a usar i ara exigeixen la devolució d'un sobrecost de 2,6 milions.

A més de García i De Aldama, en el marc de l'operació els agents detingueren també una quinzena de persones en diferents províncies que quedaren en llibertat poc després i practicaren una vintena de registres domiciliaris o requeriments. En algunes cases es trobaren amb caixes fortes buides. El dispositiu continua obert i no es descarten nous arrests.

També et pot interessar

stats