Ábalos s'espolsa la responsabilitat pel cas Koldo i diu que Santos Cerdán està "en la mateixa situació" que ell

El diputat valencià, expulsat del PSOE i ja en el Grup Mixt del Congrés, avança que recorrerà la suspensió de militància del seu partit

Ábalos, en la roda de premsa d'aquest dimarts
Ábalos, en la roda de premsa d'aquest dimarts / Eduardo Parra (Europa Press)

L'endemà de la tempesta, l'exministre i ja exdiputat socialista en el Congrés José Luis Ábalos s'ha embarcat en una ronda d'entrevistes per diversos mitjans de comunicació espanyols després d'anunciar que es passa al Grup Mixt per a mantindre l'escó i negar-se, per tant, a acatar l'ordre del PSOE que li reclamava dimitir per assumir la responsabilitat política del cas Koldo.

En Onda Cero, el polític valencià ha refusat tindre cap responsabilitat per la incorporació al seu equip en el Ministeri de Transports de Koldo García, l'exassessor a qui la investigació judicial situa en el centre d'una suposada trama fraudulenta de sobrecosts en la compra de mascaretes. En la mateixa línia que els últims dies, ha argumentat que García venia recomanat "per un company de Navarra" i, per això, no va qüestionar ni esbrinar res més sobre ell: "Si et proposen una persona i et donen totes les garanties, i qui t'ho proposa et mereix totes les garanties, doncs indagues menys", ha assegurat.

Ábalos, que fa uns anys va ser secretari d'Organització en el PSOE —el número tres del partit— ha dit, fins i tot, que Santos Cerdán, el seu successor en aquest càrrec i procedent de la federació navarresa, estaria "en la mateixa situació" que ell en aquest cas. De fet, ha dit que la decepció pel suposat cas de corrupció és compartida entre els dos, textualment.

El des d'ara diputat del Grup Mixt, que també ha passat pels micròfons de Catalunya Ràdio i RAC1, ha defensat en totes les entrevistes que manté l'escó en el Parlament espanyol "per dignitat" i ha deixat clar que no pretén ser un problema per al PSOE ni per al govern espanyol a l'hora de recaptar suports per a les iniciatives legislatives. "Seguiré les orientacions de vot del Grup Socialista", ha afirmat. Entre d'altres, ha assegurat que votarà a favor de la llei d'amnistia quan se sotmeta a votació.

A més, s'ha mostrat visiblement molest i dolgut pel tracte rebut del seu partit, que l'ha suspés cautelarment de militància després que ell es fera el desentés a l'exigència de dimitir en 24 hores llançada des de Ferraz. Ábalos ha avançat que recorrerà contra aquesta decisió del PSOE i ha garantit que no té cap manta a estirar. Igualment, que tampoc és cap "bomba de rellotgeria" per al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Tot i això, considera que l'ultimàtum rebut "no és la manera d'enfrontar l'estratègia de la dreta en aquest sentit", perquè els tribunals no l'han acusat de res i no forma part de cap investigació ni li han obert juí oral. Quan li han preguntat si ha parlat amb Sánchez, ha respost que sí que tenien una comunicació efectiva, tot i que no han parlat "des que va començar aquesta crisi", en referència al cas Koldo.

"Cap problema" en la contractació

Sobre la suposada trama de les mascaretes ordida per la seua mà dreta, Ábalos ha recordat que el Tribunal de Comptes va fiscalitzar dues vegades totes les ajudes d'emergència arran de la pandèmia: "No hi ha cap problema. El problema, en tot cas, és el que l'Audiència Nacional està investigant", ha dit el també exregidor de l'Ajuntament de València en referència a la contractació del material sanitari. La justícia investiga una presumpta xarxa de comissions il·legals, tràfic d'influències i blanqueig de diners a través de la venda de mascaretes a administracions públiques durant la primera onada de la pandèmia. "El que hi ha és que, presumptament, un home de confiança del meu gabinet podia haver obtingut part de les comissions dels intermediaris. És a dir, tampoc a costa dels diners públics", ha reivindicat Ábalos.

També et pot interessar

stats