Ábalos, a un pas del Grup Mixt si no deixa l'escó del PSOE en el Congrés

El diputat i exministre valencià porta al límit l'ultimàtum de Ferraz per la negativa a dimitir i s'arrisca a l'expulsió del partit

El diputat socialista José Luis Ábalos, en la bancada del Congrés
El diputat socialista José Luis Ábalos, en la bancada del Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de febrer 2024 - 09:08 Actualitzat: 28 de febrer 2024 - 12:20

El diputat valencià del PSOE en el Congrés José Luis Ábalos està tensant la corda al límit amb el seu partit, del qual un dia va ser secretari d'organització. El comité executiu li va demanar per unanimitat que dimitira i abandonara l'escó pel cas Koldo, en considerar que tot i no estar imputat, sí que té responsabilitat política en la presumpta trama corrupta de les mascaretes ordida pel seu exassessor i mà dreta. Un ultimàtum, comunicat públicament, que Ferraz va acompanyar amb un termini "de 24 hores" per a complir-lo, i que s'ha esgotat a les deu d'aquest matí. Alguns mitjans estatals han avançat que no acata l'ordre i que pretén conservar l'acta de diputat, però de moment no hi ha confirmació oficial de l'al·ludit.

El PSOE, per la seua banda, juga a esperar que siga Ábalos qui moga primer la fitxa i no ha volgut avançar, de moment, si l'expulsaran del Grup Parlamentari Socialista en cas que ell es negue a renunciar. En la roda de premsa posterior a la junta de portaveus rutinària de tots els dimarts, el portaveu del PSOE en el Congrés, Patxi López, s'ha mostrat caut i ha advocat per esperar a la compareixença prevista del seu company de partit, que ha reservat una sala en la cambra baixa. "Segons la resposta actuarem", ha insistit el polític basc, qui ha remarcat el "profund dolor" que està generant tota aquesta situació en la formació que lidera Pedro Sánchez. "No hi ha res que suportem menys que la falta d'exemplaritat i comportament ètic de qui s'apropa a les nostres fileres", ha subratllat.

El rellotge corre a l'espera del comunicat o la compareixença en què Ábalos desvelarà el seu futur i explicarà els motius, enmig d'una pressió creixent des de diferents branques socialistes. Si s'aferra a l'escó i el PSOE compleix l'amenaça de fa només unes hores haurà de botar al Grup Mixt, on compartirà bancada, entre d'altres, amb els quatre parlamentaris de Podem que decidiren abandonar Sumar. El gest, a banda del simbolisme que implica veure un ex número tres dels socialistes arraconat en el grup parlamentari dels partits minoritaris, suposa tot un desafiament a Ferraz.

A jutjar per l'ocorregut fins ara no sembla que el també exministre de Transports i Foment estiga disposat a acatar el requeriment del seu partit. Ha renunciat a la presidència de la comissió d'Interior en la cambra baixa, però es resisteix a deixar l'acta perquè manté que ja no és ministre ni té cap càrrec en l'executiu liderat per Pedro Sánchez. En aquest escenari encallat i encaminat a la guerra oberta el PSOE adverteix Ábalos que, si no se'n va abans que vença el termini, l'expulsaran al Grup Mixt. El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha confirmat aquest dimarts que ha parlat amb ell i que li ha assegurat que al llarg del matí informarà de la decisió final a través d'un comunicat.

L'escàndol va esclatar quasi una setmana quan les forces de l'orde detingueren una quinzena de persones, entre elles Koldo García, home de màxima confiança d'Ábalos. La justícia investiga una suposada xarxa de comissions il·legals, tràfic d'influències i blanqueig de diners a través de la venda de mascaretes a administracions públiques durant la primera onada de la pandèmia. Se sospita que l'exassessor del ministre estaria en el centre de l'entramat.

Més enllà dels tipus delictius que s'hi puga determinar, el cas ha esdevingut una autèntica tempesta política i ha col·locat el diputat del PSPV en l'ull de l'huracà. Les crides des del seu partit per a demanar-li —primer implícitament i després de manera explícita—, que faça un pas arrere s'han anat multiplicant: des de l'expresident valencià Ximo Puig fins a la vicesecretària general del PSOE i vicepresidenta espanyola, María Jesús Montero. Fins i tot Pedro Sánchez va pronunciar-se de manera clara.

L'executiva dels socialistes es va reunir dilluns de matí i va ser la portaveu, Esther Peña, qui va verbalitzar el requeriment explícit en una roda de premsa cap a les 11:15 hores que va posar el rellotge en marxa i activava un marge de 24 hores perquè el valencià dimitisca com a diputat. "Existeix una responsabilitat política" d'Ábalos encara que "no està investigat, ni assenyalat, ni imputat, ni el seu nom figura en la investigació", va subratllar Peña.

Fonts de Ferraz han concretat que l'ultimàtum acaba a les deu del matí perquè va ser a aquesta hora quan va començar la reunió de l'executiva federal en què es va sentenciar el futur d'Ábalos, un dia número tres del PSOE. Ja de vesprada, l'interpel·lat va registrar en el Congrés la dimissió com a president de la comissió d'interior, un càrrec parlamentari pel qual percebia 1.598 euros mensuals addicionals, per despeses de representació.

Si Ábalos decideix no deixar l'acta de diputat per València i el PSOE el fa fora del Grup Parlamentari, l'única opció que li queda és enrolar-se en el Grup Mixt, on compartiria bancada amb set diputats més: els tres representants d'UPN, Coalició Canària i el BNG que el formen des de l'agost i els quatre de Podem que se n'anaren del grup de Sumar al desembre. En canvi, si abandonara l'escó, deixaria d'estar aforat. Un moviment que podria tindre repercussions en un hipotètic futur judicial, ja que obriria la porta perquè el jutjara el mateix magistrat que investiga en l'Audiència Nacional l'estafa sobre les mascaretes. Es dona la circumstància, a més, que la socialista que el rellevaria en l'hemicicle seria Ana María González, alcaldessa actual de Llaurí i multada en 2021 per conduir sota els efectes de l'alcohol.

També et pot interessar

stats