El Congrés aprova investigar la compra de mascaretes en pandèmia amb l'abstenció del PP

Els 33 diputats de Vox voten en contra mentre que el PSOE avisa que hi haurà "transparència absoluta" i "caiga qui caiga", però no confirma si citarà Koldo García

L'hemicicle del Congrés, en una imatge d'arxiu
L'hemicicle del Congrés, en una imatge d'arxiu / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de març 2024 - 11:05 Actualitzat: 21 de març 2024 - 11:48

El ple del Congrés ha aprovat per majoria aquest dijous la creació d'una nova comissió d'investigació sobre presumptes casos de corrupció en la compra de mascaretes durant la pandèmia de covid-19. El primer cas que s'abordarà serà el vinculat amb la trama presumptament orquestrada per Koldo García, exassessor i mà dreta del valencià José Luis Ábalos en el Ministeri de Transports, per a cobrar suposades comissions irregulars a través dels contractes tancats amb administracions públiques per a proveir-les de material sanitari.

La comissió d'investigació parlamentària acabada de crear l'havia sol·licitada el PSOE i ha tirat avant amb 175 vots favorables. Als socis de la investidura de Pedro Sánchez —Sumar, Podem i els partits catalans i bascos— s'han afegit Coalició Canària, UPN i també l'exministre i exdiputat socialista Ábalos. Els 136 diputats del PP han optat per abstindre's, mentre que els 33 de Vox hi han votat en contra.

Es tracta de la tercera comissió d'investigació sobre aquest assumpte, després de les creades al Senat i al Parlament balear. En aquesta ocasió naix amb l'objectiu d'esclarir aspectes sobre l'adquisició de material sanitari en la pandèmia per part de totes les administracions públiques. Començaran pels contractes amb organismes dependents de l'Estat i també es revisaran els procediments duts a terme en altres administracions. La idea és que estiga operativa durant quatre mesos i el PSOE ja ha assenyalat que ha d'haver-hi "transparència absoluta" i "caiga qui caiga"

El PP ja havia avançat que no pensava secundar-la perquè es fia més de la que ha començat a caminar al Senat sobre el cas Koldo i les ramificacions associades, i no veu possible investigar el mateix al Congrés mentre el presidisca la socialista Francina Armengol. Per la seua banda Vox, que va donar el seu vistiplau a la de la cambra alta, també tenia decidit des de fa dies votar no a la de Congrés, amb l'argument que en el PSOE no estan "capacitats" per a exigir responsabilitats i només busquen "escampar dubtes".

En la iniciativa registrada, els socialistes fixaren com a primer objectiu "establir els fets, les responsabilitats i els ensenyaments sobre les condicions en les quals es van dur a terme els processos de contractació per a l'adquisició de material sanitari per part de l'administració general de l'Estat i els diferents organismes". Però també volen "investigar els procediments de contractació duts a terme en les diferents administracions públiques" amb la finalitat d'"estudiar i valorar possibles modificacions de la legislació estatal en matèria de contractació pública per a evitar que apareguen irregularitats en el futur".

I és ací on el PSOE pretén aprofitar per a citar presidents autonòmics del PP, com per exemple la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, la parella de la qual està investigada per frau fiscal després d'haver cobrat comissions en la venda de material anticovid, segons un informe acreditat de l'Agència Tributària. D'altra banda, Junts per Catalunya vol cridar a Salvador Illa, aleshores ministre de Sanitat i actualment candidat socialista a la Generalitat catalana, perquè el responsabilitza de la corrupció aflorada recentment per no conéixer-la o per consentir-la.

"Oportunistes" i "delinqüents", però sense nom

Segons expliquen els socialistes en la iniciativa que sustenta la nova comissió del Congrés, recollida per Europa Press, la pandèmia va posar de manifest que "els recursos de què disposaven en aquell moment els serveis públics de sanitat, de protecció civil i de serveis socials" eren "dramàticament insuficients i inadequats" i les administracions públiques "es van veure desbordades per l'exigència peremptòria de tota mena de material de protecció", en un mercat amb "proveïdors limitats". En aquell context d'enorme demanda i reduïda oferta es van posar en pràctica "mecanismes excepcionals de contractació pública ràpida" que van temperar alguns controls a fi d'accelerar procediments. "Com menys controls, menys garanties i més riscos", admet el PSOE.

El partit de Pedro Sánchez reconeix igualment que "durant aquells mesos dramàtics també van aparéixer oportunistes, aprofitats i delinqüents" dels quals s'ha tingut coneixement "durant els últims anys". No fan cap al·lusió, en tot cas, a la trama de Koldo García ni confirmen si estarà citat a declarar. "Resulta intolerable sempre qualsevol irregularitat o delicte en la contractació pública, però resulta especialment reprotxable aprofitar-se i lucrar-se personalment del drama de la pandèmia que es va endur la vida de tants homes i dones", proclama.

La intenció dels socialistes és que el nou l'òrgan d'investigació parlamentària quede constituït al més prompte possible. El primer pas serà que els grups designen els representants i després tindrà lloc la constitució formal perquè puga començar a pactar-se el full de ruta i la llista de compareixents.

També et pot interessar

stats