El PP i Vox aproven d'urgència la supressió dels impostos de successions i donacions

El ple, que ha tombat també les esmenes a la totalitat en la llei d'acompanyament, ha estat marcat per l'enfrontament dialèctic entre Baldoví (Compromís) i Llanos (Vox)

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino (de morat), aquest dimecres en les Corts
La consellera d'Hisenda, Ruth Merino (de morat), aquest dimecres en les Corts / Corts

Els socis del Consell, el PP i Vox, han emprat la majoria que tenen a les Corts per a aprovar definitivament el decret que permetrà bonificar el tram autonòmic de l'impost de successions a la Comunitat Valenciana. La mesura, una de les grans promeses electorals del president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'ha fet realitat quatre mesos després de l'aterratge del nou govern autonòmic i s'ha convertit en la primera de caire econòmic adoptada pel bipartit conservador. El projecte de llei ha tirat avant amb els 52 suports dels parlamentaris de la coalició PP-Vox i 44 vots en contra dels diputats del PSPV i Compromís. S'ha aprovat una setmana abans del que estava previst perquè els partits del govern autonòmic han inclòs per la via d'urgència el debat de les huit esmenes parcials presentades per l'oposició en el ple d'aquest dimecres, en què també s'han debatut les esmenes a la totalitat a la llei d'acompanyament.

En concret, la rebaixa fiscal convalidada tindrà caràcter retroactiu des de la data de les últimes eleccions autonòmiques del 28 de maig. I possibilitarà apujar la quantia exempta de l'impost del 50% actual fins al 99%, en el cas que l'herència o donació es faça en benefici de fills, cònjuges i pares i mares. Es calcula que beneficiarà directament unes 15.000 persones en el cas de successions i 5.000 més en donacions, a les quals cal sumar les que han renunciat a heretar o les que han desistit de donar en vida. Respecte a l'impacte en els ingressos de les arques públiques, la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, va explicar que en un any "podria ascendir" a 230 milions d'euros, cosa que "a penes" suposarà un 1,1% del total del pressupost autonòmic.

El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha celebrat que s'elimine "l'impost a la mort" que suposava aquest gravamen, mentre que des de la bancada del PSPV i Compromís han plogut les crítiques en considerar que la mesura suposa un Black Friday per als rics" i evidencia "la clara aposta del PP perquè els que més tenen continuen tenint-ne més", en paraules de la portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, i del socialista José Muñoz, respectivament.

Un ple tens

Abans, s'han debatut en l'hemicicle les esmenes a la totalitat que el PSPV i Compromís han presentat a la llei de mesures fiscals i de gestió administrativa i financera, també popularment coneguda com a llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat del 2024. De nou, la majoria PP-Vox ha permés tombar les esmenes de l'oposició per tal que la norma, que inclou deduccions fiscals per a despeses relacionades amb salut bucodental, vidres d'ulleres graduades, malalties rares o l'esport, continue el tràmit parlamentari.

Quan s'aprove de manera definitiva s'activaran les sis deduccions noves en l'IRPF per a rendes inferiors a 32.000 euros i modificacions en la llei de plurilingüisme perquè les zones castellanoparlants queden exempts de l'aprenentatge del valencià. També es reformarà la llei del joc per a fer-la menys restrictiva amb les cases d'apostes i entraran en vigor noves ajudes per a la compra d'habitatge per als joves.

Jo no els hauria enviat a prendre pel sac, sinó molt més enllà José María Llanos - Diputat i president de Vox a la Comunitat Valenciana
On ens enviaria, al mur d'afusellament? Joan Baldoví - Síndic de Compromís en les Corts

El debat ha tingut moments de baralla política i pujats de to, amb un enfrotament dialèctic especialment dur entre el diputat de Vox José María Llanos i el síndic de Compromís, Joan Baldoví. La renyina ha començat a propòsit de les paraules amb què la presidenta de les Corts, Llanos Massó (Vox), enviava dilluns a prendre pel sac els parlamentaris de l'oposició i per les quals el PSPV ha demanat que se la reprove en la cambra. "Jo no els hauria enviat a prendre pel sac, sinó molt més enllà", ha amollat Llanos a l'exdiputat valencià al Congrés. Un atac a què Baldoví ha respost amb ironia: "On ens enviaria, al mur d'afusellament?". La brega ha pujat de to quan aquest últim ha fet burla del que ha anomenat "moral cristiana" de Llanos, a qui ha retret que "només la trau quan li interessa". La pulla ha enfurit el parlamentari ultra, que des del faristol ha manat callar Baldoví i li ha exigit que "no es clave en coses personals", per a remarcar tot seguit que ell "es passeja amb etarres i estelades en manifestacions".

La crispació s'ha rebaixat quan Llanos ha condemnat la violència en les manifestacions davant de les seus del PSPV que estan tenint lloc els últims dies i que han obligat el partit de Ximo Puig a convocar una executiva per a aquest dimecres de manera telemàtica "per seguretat", segons ha denunciat el portaveu socialista d'Hisenda a les Corts, José Muñoz.

També et pot interessar

stats