Els pressupostos del PP i Vox superen el primer tràmit a les Corts, amb el rebuig a les esmenes a la totalitat

El govern valencià defensa uns comptes "reals i rigors" per a frenar el creixement "desmesurat del sector públic" contra les crítiques del PSPV i Compromís, que denuncien la primera retallada en huit anys i una "frenada" en l'economia

PP i Vox rebutgen les esmenes a la totalitat de l'oposició en una votació a mà alçada
El PP i Vox rebutgen les esmenes a la totalitat de l'oposició en una votació a mà alçada / À Punt NTC

Els primers comptes del Consell del PP i Vox, que el nou govern valencià defensa com els de "de la veritat i el rigor", han superat el tràmit inicial a les Corts. Els grups parlamentaris de les formacions del nou govern valencià han aplicat la seua majoria per a rebutjar les esmenes a la totalitat del PSPV i Compromís, que alerten de la "frenada" de l'economia que al seu juí amaguen els comptes del 2024. Han sigut 44 vots a favor de les esmenes per 52 en contra. En el debat, la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha tornat a defendre els pressupostos com a "reals, rigorosos i responsables" així com l'objectiu de reforçar la cohesió social, els serveis públics, el creixement econòmic i "la consolidació com una comunitat oberta i atractiva per a la inversió, la captació de talent, la riquesa i l'ocupació". "Ho aconseguirem mitjançant una gestió eficient dels recursos públics, però també seriosa i responsable perquè així és com governarà aquest Consell: sense enganyar els valencians i optimitzant cada euro", ha assegurat.

Contelles (PP) anticipa el fre del sector públic "desmesurat" i de "l'infern fiscal"

Merino, que ha destacat el "reconeixement" i la "credibilitat" del govern de Mazón, per l'avaluació favorable dels comptes per organismes externs com l'AIReF o la consultora Standard & Poor's, ha instat l'oposició que els enrisquisca amb esmenes parcials. "Estem al principi del camí, però anem en la bona direcció", ha dit, ressaltant les partides en sanitat o violència de gènere i confirmant el compromís per a exigir una reforma del model de finançament autonòmic "sense tebieses ni submissions".

La diputada del PP Carmen Contelles ha descrit els comptes com els de la "frenada al sector públic desmesurat" i del "final de l'infern fiscal". La popular assegura que aconseguiran abaixar impostos i augmentar recursos igual que els governs del PP a Madrid i Andalusia.

L'oposició retrau la falta d'idees i la primera retallada en huit anys

Des de l'oposició, el portaveu adjunt dels socialistes, Arcadi España, ha retret que no tenen "cap idea, cap projecte" excepte "alguna excentricitat" i compten amb "baixades d'impostos a molt pocs valencians", a més d'una retallada als "motors de la col·laboració publicoprivada". L'exconseller d'Hisenda ha advertit que són les primeres retallades en huit anys i que "els majors perjudicats són els joves" perquè "cau en tretze milions la política d'habitatge quan més es necessita, i es consoliden retallades de més de setanta milions en el transport públic".

La portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, ha lamentat que els comptes estan "plens d'opacitat i falta de rigor", "desprenen supèrbia i sectarisme" i compten amb 2.000 milions de "fantasia pressupostària", per la inclusió de partides no assegurades, com les relatives al Fons de Garantia Assistencial. Ha qualificat les previsions d'ingressos com a "alegres", mentre que les inversions "són per a plorar". Mas també ha anticipat un punt de trencament del PP i Vox quan arribe la possibilitat d'aplicar la condonació de part del deute associat a l'infrafinançament, a què obri la porta l'acord amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez.

Teresa Ramírez (Vox) acusa el Botànic d'haver causat la ruïna total

En les rèpliques, la diputada de Vox Teresa Ramírez ha abundat en les crítiques a les formacions del Botànic, a les quals ha acusat de no assumir el resultat electoral del 28M i d'haver situat la Comunitat Valenciana en una situació catastròfica en termes econòmics: "Ruïna total, deute total i l'atur per damunt de la mitjana nacional". Una autonomia on, segons ha dit, "el banc no dona préstecs" a la població necessitada i "venen 800 immigrants i tenen aigua, llum i de tot". Ramírez, que ha minimitzat les increpacions als socialistes durant les manifestacions a les seus del PSOE contra l'amnistia, ha dit que a ella l'han acusada de feixista i que "si em donen una bufetada, la torne".

Llanos Masó: "Deixem-los votar a mà alçada i que els donen pel sac..."

La crispació de l'hemicicle s'ha traslladat a la presidència de les Corts després de fallar el sistema digital de votació. A causa de les protestes de l'oposició sobre el recompte, un micròfon obert ha permés sentir Llanos Massó dirigint-se a la vicepresidència en els següents termes: "Deixem-los votar a mà alçada i que els donen pel sac...".

Rebutjades les esmenes a la totalitat de Compromís i el PSPV, el pas següent seran les de la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per al 2024, que es votaran dimecres i, a partir d'ací, les esmenes parcials.

També et pot interessar

stats