La possible tornada del rei emèrit genera expectació en el discurs de Felip VI

La Fiscalia investiga l'excap d'Estat per un presumpte compte en un paradís fiscal, l'ús de targetes opaques i el suposat cobrament de comissions per la concessió de l'AVE a la Meca

Imatge d'arxiu del Rei Felip VI durant el seu discurs de Nadal de l'any 2019
Imatge d'arxiu del Rei Felip VI durant el seu discurs de Nadal de l'any 2019 / Europa Press

El tradicional missatge de Nadal de Felip VI ve marcat enguany pel possible retorn a Espanya del rei emèrit Joan Carles I, que per segon any passarà les vacances en Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), on es va traslladar l'agost de 2020 després de la investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem sobre els seus fons a l'estranger.

Si bé el seu panorama judicial ha canviat respecte a fa dotze mesos, la Fiscalia té obertes tres investigacions a Juan Carlos I: pel suposat cobrament de comissions per la concessió de l'AVE a la Meca a empreses espanyoles; l'existència d'un compte amb deu milions d'euros a nom de l'excap d'Estat a l'illa de Jersey, un paradís fiscal;  i el presumpte ús per part de Joan Carles I i altres familiars de targetes de crèdit opaques amb càrrec a comptes en les quals no figuren com a titulars.

Per aquest últim cas, Joan Carles I va procedir a una primera regularització fiscal el 9 de desembre, per 678.000 euros. La segona, per quasi 4,4 milions d'euros, va ser per rendes no declarades en relació amb les despeses costejades per la Fundació Zagatka, pertanyent a Àlvar d'Orleans-Borbó, cosí llunyà seu.

En el seu discurs nadalenc de 2020, el seu fill, el rei Felip VI, va assegurar que “els principis ètics i morals ens obliguen a tots sense excepcions", ja que "estan per damunt de qualsevol consideració, de la naturalesa que siga, fins i tot de les personals o familiars".

També et pot interessar