La Policia no troba evidències que Oltra tractara d’encobrir els abusos de l’exmarit després d’analitzar 60.000 correus

El jutge ha alçat el secret del sumari de la peça que investiga els correus electrònics de l'equip de l'exconsellera i exvicepresidenta del Consell

Oltra a la seua arribada als jutjats en una imatge d'arxiu
Oltra a la seua arribada als jutjats en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

El titular del jutjat d'instrucció número 15 de València ha alçat el secret parcial de les actuacions que pesaven sobre el cas d’un presumpte encobriment dels abusos sexuals a una menor tutelada per part d'un educador, exmarit de l'exvicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, després que el Grup Tècnic Operatiu de la Policia Nacional haja analitzat més de 60.000 correus. Aquesta recerca apunta que no consten indicacions sobre l'actuació de la Conselleria i que en els correus electrònics només s'inclouen documents sobre expedients en relació amb la menor i la petició de Fiscalia sobre el cas.

La Policia ha rastrejat en una peça separada els correus electrònics enviats entre ells per integrants del gabinet de l'exconsellera entre tres períodes: des del 20 de febrer del 2017 fins al 23 de març d'enguany, des de finals del 5 de juliol del 2017 fins a l'1 de desembre del 2017 i d'octubre a desembre del 2019, i amb un àmbit material: aquells que contingueren explícita referència als fets denunciats.

L'educador va ser condemnat el desembre del 2019 a cinc anys de presó, condemna ratificada pel TSJCV i pendent de recurs al Tribunal Suprem.

Del primer període, en el qual es van analitzar 48.000 correus, s'ha comprovat l'existència de 44 correus relatius a la menor de part de la directora del centre on van ocórrer els abusos, i altres cinc de l'excap de gabinet d'Oltra, Miquel Real, sense que conste cap indicació a adoptar sobre el cas i on es trasllada documentació relativa als fets i a la menor, segons consta en un ofici de la Policia de data 25 de juliol.

Els investigadors subratllen que tots els correus corresponen als entregats pels funcionaris de la Generalitat a partir d'octubre del 2022, més de sis anys després dels fets denunciats, per la qual cosa resulta impossible determinar "si van existir o no més correus a part dels quals s'han analitzat i que s'esborraren en el seu moment o en els més de sis anys que han transcorregut des dels fets denunciats", segons consta en el sumari.

En aquest primer període, s'inclou un correu d'una tècnic de la secció de Menors de la Conselleria dirigit a la directora del centre, de data de setembre del 2017, en què li trasllada que l'advocada necessita entrevistar-los a ella i a "Luis, l'educador, per separat, pel tema de Maite" i li comenta que és "molt urgent", perquè "les pressions de la Direcció General són insistents". La Policia assenyala que els correus remesos i rebuts es van enviar fa més de tres anys i resulta igualment impossible determinar si va haver-n'hi més a part d'aquests i que s'esborraren en el seu moment o en aquest període de temps.

En la causa, el magistrat investiga Oltra i altres quinze persones més entre tècnics i responsables de la Conselleria per una suposada investigació paral·lela en el departament que dirigia sobre el cas dels abusos sexuals a una menor tutelada per la Generalitat per part de l'exmarit de l'exvicepresidenta, educador social. En la seua declaració davant el jutge, Oltra, que va dimitir arran de la imputació, va negar que ordenara obrir aquesta investigació paral·lela a la judicial i va afirmar que es va assabentar dels abusos el 4 d'agost del 2017, quan va rebre una notificació judicial al seu domicili.

La peça separada sobre aquests correus es va obrir arran de l'escrit de l'Associació Gobierna-te, de l'exdirigent de Vox Cristina Seguí, que demanava esbrinar qui van ser els integrants del gabinet d'Oltra i la incorporació de les comunicacions via correu electrònic que pogueren mantindre entre ells i amb el cap del departament. Amb posterioritat, se'n va obrir una segona relativa als correus entre dos ex alts càrrecs d'Igualtat: Enrique Alcocer, i l'exsecretari autonòmic Alberto Ibáñez.

També et pot interessar

stats