Pilar Bernabé: “La majoria de denúncies de dones són per violència de gènere; per a combatre-la, cal anomenar-la com el que és”

La delegada del govern espanyol afronta els comicis del 23J amb optimisme, perquè creu que l’electorat d’esquerres “està més mobilitzat que al maig”

Pilar Bernabé, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' aquest dimarts / À Punt NTC

“La gran majoria de les denúncies i les agressions que presenten les dones són per violència de gènere i, per a poder combatre-la, per a protegir-les, cal anomenar-la com al que és. És violència de gènere i segur que a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil no caldrà explicar-los el que és, es passen el dia protegint les víctimes i és imprescindible anomenar-les”. És el punt de vista de la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana respecte al negacionisme de la violència masclista que promouen partits com Vox, que integrarà el govern autonòmic valencià quan es constituïsca el nou Consell.

Bernabé, que ha intervingut aquest dimarts en Les notícies del matí, ha qualificat d'"intolerable" que es negue el fenomen de la violència masclista. Algunes formacions d’ultradreta, com Vox, rebutgen aquest concepte per a referir-se a les agressions contra les dones i prefereixen el de violència intrafamiliar. “És molt greu fer negacionisme de la violència de gènere”, afirmava la delegada de l’executiu central, que traça les polítiques de protecció de les víctimes a través del Ministeri de l’Interior i les forces de seguretat de l’Estat.

Com a exemple, Pilar Bernabé apuntava una xifra: la de les denúncies que ha rebut l’Oficina de Denúncies i Atenció a les Dones que té la Policia Nacional a València des de fa sis mesos. Segons ha apuntat Bernabé, aquesta oficina ha tramitat, en els vora sis mesos que existeix, “més de 1.300 denúncies de dones, de les quals quasi mil eren per violència de gènere, més de 200 pel trencament d’ordes d’allunyament violades i vora 90 per agressions sexuals”.

Davant aquest escenari, que evidencia la realitat de la violència masclista en el nostre territori, la delegada del govern espanyol reivindicava esmentar aquesta violència com al que és en realitat: violència masclista.

A més, i quant a un dels altres assumptes que ha alçat polseguera en les últimes setmanes: d’una banda, el de la retirada o prohibició de banderes que identifiquen certs col·lectius, com l’LGTBI, en alguns llocs i, d'altra banda, els intents de certs ciutadans per exhibir la insígnia franquista, són fruit dels “missatges de confrontació” que s’estan airejant les últimes setmanes. “Quan hi ha una confrontació ideològica, es generen situacions de tensió i de confrontació identitària que poden acabar en delictes d’odi i això és perillós”, advertia Bernabé.

Li demane al PP que deixe de tragar-se el discurs de la ultradreta, perquè podem arribar a una situació de confrontació de molta tensió Pilar Bernabé

En aquest sentit, la delegada del govern espanyol demanava al PP que “deixe de tragar-se el discurs de la ultradreta, perquè podem arribar a una situació de confrontació de molta tensió”. “Em preocupa que la tensió social es produïsca al carrer en un nivell que comence a vore”, apuntava durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

Hi ha una gran diferència amb les eleccions del 28M: que els ciutadans pròxims a l’esquerra estan més mobilitzats que al maig Pilar Bernabé

A poc més de 48 hores de l’inici de la campanya electoral de les generals i després que el Botànic perdera el govern de la Generalitat en els comicis de maig, la socialista Pilar Bernabé afronta les eleccions del dia 23 amb optimisme perquè considera que l’electorat d’esquerres està més mobilitzat. “Hi ha una gran diferència entre les eleccions del 28M i les que encetem dijous a la nit, i és que els ciutadans pròxims a l’esquerra estan més mobilitzats que al maig, tal vegada perquè el 28M estaven tranquils, perquè creien que el govern de la Comunitat Valenciana estava consolidat i ara han vist que la situació és una altra”, argumentava.

Davant aquesta situació, creu que el PSOE pot despertar el sentiment de tota l’esquerra, “que no vol un govern d’ultradreta”, ha assegurat Pilar Bernabé. Tot i això, la delegada del govern espanyol creu que el model de govern de PP i Vox que s’ha tancat en la Comunitat Valenciana serà el que es repetirà a la resta del país. “La Comunitat Valenciana és el laboratori on el PP i Vox han fet les proves per als pròxims anys”, afirmava Bernabé en referència al tàndem de les dues forces de dreta per a governar la Generalitat. 

També et pot interessar

stats