Pedro Sánchez sobre els indults: "Pretenem obrir una nova etapa de diàleg, de retrobament"

El Consell de Ministres aprova els indults als nou presos independentistes del procés

Pedro Sànchez confirma els indults als condemnats pel 'procés' en una compareixença institucional
22 de juny 2021 - 14:50

El president del govern, Pedro Sánchez, ha explicat aquest dimarts en compareixença sense preguntes la decisió del Consell de Ministres d'autoritzar els indults als nou presos independentistes del procés. Sánchez ha defensat la mesura i ha recordat que el govern no qüestiona la decisió del Tribunal Suprem. "Hi ha raons d'utilitat pública que aconsellen concedir els indults", ha deixat clar. Són, ha afegit, indults "parcials" i la inhabilitació es manté.

"El govern d'Espanya treballa i seguirà fent-ho per l'entesa i mai per l'enfrontament", ha afegit. "Pretenem obrir una nova etapa de diàleg, de retrobament i tancar d'una vegada la divisió i l'enfrontament" entre persones amb opinions diferents "però que no podem ignorar-nos". "Val la pena intentar-ho", ha resumit.

Les raons d'utilitat pública tenen a veure amb la "necessitat de restablir la convivència i la concòrdia en la societat catalana i en el conjunt de la societat espanyola", ha ampliat el president. "La millor solució per a Catalunya i per a Espanya", ha afegit. Sánchez ha dit que Catalunya sense Espanya no seria "europea, pròspera ni plural" i Espanya sense Catalunya no seria Espanya. "Els indults afecten de manera directa nou persones, però l'executiu espanyol pensa en les persones que se senten solidàries amb els qui estan presos i en molts altres que no donaren suport als seus actes però que pensen que ja han complit prou castic". El president ha remarcat que els presos no van ser castigats per les seues idees sinó pels seus actes "contraris a la legalitat democràtica".

Sánchez va confirmar ahir dilluns que el Consell de Ministres aprovaria hui els indults. I va triar el Liceu de Barcelona per fer-ho, lloc on oferia una conferència que portava per títol "Retrobament: un projecte de futur per a tot Espanya". La mesura ja ha generat un fort debat polític a Espanya durant els últims dies. Criticada pel PP, Vox i Ciutadans, a Catalunya, les dirigents independentistes l'han rebuda no sense recels. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat aquest anunci com un "primer pas" però "insuficient" per a resoldre la situació a Catalunya. Al debat s'ha sumat fins i tot la patronal CEOE, que ha apostat per una normalització de la situació.

Montero: Els indults no garanteixen la solució del conflicte a curt termini 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha advertit que amb els indults als líders del 'procés' "de cap manera està garantit l'èxit en el conflicte català i que puga solucionar-se en un termini breu".

Aquesta mesura, ha subratllat, és "un pas avant" que ha fet el govern espanyol, però ha insistit que no pot donar-se per descomptat que prompte puga resoldre's el problema amb Catalunya perquè la situació és difícil. "Sí que crec que el que ens permet és haver fet els gestos que teníem a l'abast per a poder continuar avançant", ha afegit.

Uns avanços que espera aconseguir amb la convocatòria de diversos fòrums i cites pendents, la primera, una reunió al Palau de la Moncloa entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que ha confiat que puga tindre lloc prompte. "No crec que tarde molt. Serà qüestió d'agendes", ha precisat la ministra.

Després d'aquesta trobada, però sense cap data prefixada, es reprendrà la taula de diàleg entre el l’executiu espanyol i el català.

També et pot interessar

stats