Pedro Sánchez confirma que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà els indults als presos del 'procés'

El president del Govern d'Espanya ha afirmat que l'executiu ha pres la decisió per a "afrontar el problema i buscar la concòrdia"

Pedro Sánchez durant la conferència 'Retrobament: un projecte de futur per a tota Espanya' / Reuters

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts els indults als 9 polítics independentistes condemnats pel procés. Sánchez ha fet aquest anunci al Liceu de Barcelona, on oferia una conferència que portava per títol "Retrobament: un projecte de futur per a tota Espanya", i mentre l’esbroncaven alguns dels assistents. A Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat aquest anunci com a un "primer pas", encara que "insuficient" per a resoldre el "conflicte polític" català, que "corregeix una sentència del Tribunal Suprem que va ser injusta".

“Demà, pensant en l'esperit de concòrdia, proposaré al Consell de Ministres un indult als 9 presos del 'procés' que hui estan a la presó", ha avançat Sánchez poc després d'iniciar el seu discurs, afirmant que ho feia amb "cor". Però a l'anunci li han seguit esbroncades i crits d'alguns dels presents, que han tret a més una bandera estelada al pati de butaques.

El cap de l'executiu espanyol ha començat la seua intervenció citant un poema en català, que tot seguit ha traduït a l'espanyol. "Estem on estem", ha dit. Després, Sánchez  ha afegit que "més val saber-ho i dir-ho que proclamar-nos en un temps de dubtes en el qual els sorolls ofeguen les paraules".

Segons Sánchez, el que ha portat fins ací ha sigut la "suma de càlculs errats de tots". "Càlculs que no volem ningú i hem fet entre tots", ha afegit.

Segons ha expressat el president del Govern d’Espanya, es podria seguir així indefinidament i continuar amb el memorial de greuges, recreant-se en els retrets, seguir tancats amb un "sol i trist joguet" o "abandonar" el joguet i dedicar totes les energies a apostar per la concòrdia i fer-ho amb "cor".

Des de Catalunya, Aragonès, que havia declinat assistir a l'acte on Sánchez ha fet l'anunci dels indults, ha afirmat que "amb aquesta decisió del govern espanyol es corregeix una sentència del Tribunal Suprem que va ser injusta". "Amb aquesta decisió hi ha una correcció, una esmena a una sentència injusta, perquè defensar i treballar perquè la ciutadania de Catalunya puga decidir lliurement el seu futur mai pot ser delicte", ha afegit Aragonès.

D'altra banda, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, s'ha mostrat segura que l'"únic retrobament" que tindrà Pedro Sánchez a Catalunya serà "amb els colpistes del 'procés', que hui han tornat a dir-li a la cara, al teatre, que no pararan i continuaran xafant els drets dels catalans". Per a la líder taronja, el govern espanyol ha tornat a humiliar la meitat dels catalans "en confondre al separatisme amb Catalunya" i ha advertit que indultar els nou condemnats per l'1-O es fa en contra d'aqueixa meitat.

També et pot interessar

stats