Els presos de l’1-O reben l'indult: quants anys de presó els quedaven per complir?

Cuixart i Sànchez estaven prop de complir la meitat de la pena i Junqueras l'hauria acabada el 2030

Josep Rull, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Quim Forn, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Oriol Junqueras sostenen una pancarta on es pot llegir "Amnistia fem-nos lliures”
Josep Rull, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Quim Forn, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Oriol Junqueras sostenen una pancarta on es pot llegir "Amnistia, fem-nos lliures" / Europa Press

Els nou presos independentistes del procés, condemnats pel Tribunal Suprem per delictes de sedició i malversació, han rebut aquest dimarts l'indult del govern espanyol, després de tres anys i mig empresonats. Els presos de l’1-O encara tenen pendents entre cinc i nou anys per complir a la presó fins a liquidar la condemna.

El Tribunal Suprem va dictar la sentència a l'octubre de 2019 i els va imposar penes de nou a tretze anys de presó, però els impulsors del procés independentista condemnats ja estaven en presó provisional entre un i dos anys: alguns van quedar en llibertat durant uns mesos i altres han estat empresonats des de la tardor de 2017. Fins ara han eixit només amb permisos penitenciaris o breus etapes de semillibertat.

Quants anys de presó els quedaven per complir?

Oriol Junqueras: al president d'Esquerra Republicana li van imposar la condemna més alta en la sentència, amb 13 anys de presó per sedició i malversació, per la qual cosa encara li quedaven nou anys i quatre mesos de condemna per complir, fins al 2030.

Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa: els exconsellers van ser condemnats a 12 anys de presó, així que encara els en quedaven pendents huit més, tenint en compte que ja van passar un any i set mesos en presó preventiva abans de la sentència del Suprem.

Carme Forcadell: l'expresidenta del Parlament de Catalunya, condemnada a 11 anys i mig per sedició, també tenia pendents prop de huit anys de pena, que haguera complit el 2029.

Quim Forn i Josep Rull: als exconsellers, condemnats a 10 anys i mig, els faltaven prop de set anys per a complir tota la condemna

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez: amb les penes més baixes de la sentència, nou anys cadascun, reben l'indult estant prop de complir la meitat de la pena, amb una mica més de cinc anys pendents.

Els presos seguiran inhabilitats 

Els indults que l’executiu espanyol ha aprovat extingeixen la pena de presó que els quedava per complir a cadascun, però els manté inhabilitats. En casos d'indult parcial, la llei que regula els indults estipula que la retirada de la pena no inclou la inhabilitació per a càrrecs públics, excepte si el govern l'afig explícitament en concedir-lo, i l'indult total es reserva per a "raons de justícia, equitat o utilitat pública".

No obstant això, el l’executiu central no ha optat per aquesta opció i els indults als presos de l’1-O només els eximeixen de la pena de presó, per la qual cosa tots seguiran inhabilitats durant el mateix temps pel qual van ser condemnats a presó.

No poden reincidir en el delicte

Els indults també fixen un període de seguretat, de tres a sis anys, en el qual no poden reincidir en el delicte.

En paral·lel, Cuixart, Rull i Turull ja han recorregut contra la seua condemna davant el Tribunal Europeu de Drets Humans al·legant vulneració de drets fonamentals, i previsiblement la resta faran el mateix quan el Tribunal Constitucional es pronuncie sobre els seus recursos.

També et pot interessar

stats