Els nous consellers compareixen aquest dimecres per primera vegada a les Corts

El primer que ho farà serà Vicente Barrera, vicepresident primer i titular de Cultura i Esport, seguit de la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials Susana Camarero i la titular d'Hisenda Ruth Merino

L'oposició confia que aquestes compareixences també serviran per a aclarir qüestions com les incompatibilitats del conseller de Cultura
L'oposició confia que aquestes compareixences també serviran per a aclarir qüestions com les incompatibilitats del conseller de Cultura

Aquest dimecres comencen les compareixences de conselleres i consellers a les Corts per a donar compte de quines seran les línies generals que desenvoluparà cada departament del govern valencià. El primer a fer-ho serà el conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, al matí, el mateix dia que s'acaba el termini que la llei estableix per a resoldre les incompatibilitats amb el càrrec. Al llarg de la jornada, el també vicepresident primer haurà d'haver presentat una declaració de béns i activitats. D'aquesta situació Barrera encara no ha parlat, però el president Mazón fa dies que la dona per superada i des del departament que dirigeix han deixat clar que Barrera "ho té tot en orde".

Al vicepresident primer el segueix la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero. Amb el rerefons de la polèmica per l'eliminació de l'expressió "violència masclista" de la pancarta de les Corts, i amb dues dones assassinades a casa nostra en menys de 24 hores, les polítiques d'igualtat i contra la violència de gènere centraran bona part del seu discurs.

La primera jornada acabarà amb un plat fort. Amb l'horitzó del disseny dels pressupostos i l'exigència d'una millora en el finançament, la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, també defendrà a les Corts la reforma fiscal de la dreta, que passa per la supressió de l'impost de successions. Un tribut que el govern valencià ha batejat com "l'impost a la mort".

Les compareixences continuaran l'endemà, dijous, amb les intervencions de la consellera de Justícia, Elisa Núñez, i del titular de Sanitat, Marciano Gómez. Núñez explicarà la política d'Emergències i aclarirà la situació dels jutjats de violència de gènere. Tot després d'haver-se vist obligada a destituir el subsecretari de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez, condemnat precisament per agredir la seua parella el 2011.

El punt calent en Sanitat passa perquè el conseller Gómez aclarisca si completarà la reversió a la gestió pública dels hospitals privatitzats. Gómez compareix també després d'anunciar que rebaixarà la puntuació del valencià en les pròximes oposicions.

Els membres del Consell continuaran exposant les línies estratègiques la setmana següent. El dijous 28 tindran lloc les compareixences dels titulars d'Agricultura, José Luis Aguirre; Medi Ambient, Salomé Pradas, i Educació, José Antonio Rovira.

També et pot interessar

stats