La ministra de Sanitat defensa un nou model de llistes d'espera "transparent" per a garantir la "traçabilitat" del pacient
Mónica García lamenta que el sistema s'ha convertit en una "espècie de competició" entre les comunitats autònomes i reclama unificar criteris
La ministra de Sanitat, Mónica García, ha apostat aquest divendres per una nova gestió de les llistes d'espera quirúrgiques que "pose llum" sobre "què està passant realment" i assegure amb "transparència" la "traçabilitat" del pacient durant tot el procés. És a dir, des que es diagnostica la malaltia fins que l'operen. En declaracions als mitjans després de visitar l'Hospital Clínic de València, García ha criticat que les llistes d'espera s'han convertit en una "espècie de competició" entre les comunitats autònomes, quan el 2024 "tenim moltíssimes eines" per a conéixer la situació real.
Per exemple, ha destacat que en l'últim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el govern espanyol i les autonomies arribaren a un acord per a impulsar un grup de treball capaç d'elaborar "un bon diagnòstic" de l'escenari actual i canviar la legislació, perquè la vigent des del 2003 "s'ha quedat obsoleta".
Segons ha apuntat, "un dels problemes" que hi ha amb les llistes d'espera hui dia és que són "un calaix de sastre on necessitem posar llum" perquè totes les comunitats "parlen del mateix" i tinguen "la mateixa manera de gestionar-les". En l'actualitat, ha argumentat la ministra, "no sabem què està passant amb els pacients oncològics, que sí que tenen una via preferent, o què ocorre amb una sèrie de patologies que no estan incloses en aquell reial decret del 2003, com la salut mental".
Per això, García ha destacat que existeix "acord i consens" entre els territoris per a "començar a revisar almenys els criteris de llista d'espera". I ha defensat una nova eina de gestió per a organitzar el sistema de llistes d'espera. Perquè, tal com ha apuntat, "no és el mateix esperar molt de temps per a ser operat per un galindó, que per a una reconstrucció mamària o una cirurgia que pot tindre conseqüències en la cronificació de la teua patologia".
Convocatòria extraordinària de places MIR
D'altra banda, la responsable sanitària en el govern espanyol ha confirmat que es traurà una convocatòria extraordinària de places per a metge intern resident (MIR) si en el procés ordinari d'adjudicació actual, que conclou divendres, en queden lliures. A preguntes dels periodistes durant la visita al Clínic, ha assenyalat que enguany "no podem dir encara que puga haver-hi un problema" perquè l'elecció continua en marxa.
El procés ordinari per a l'assignació de les 8.772 places disponibles de MIR en tot l'Estat va començar el passat 9 d'abril i està previst que acabe hui. "En cas que hi haja places vacants, com ha succeït en els últims anys, traurem una convocatòria extraordinària amb totes aquestes places" ha resolt García, que ha precisat que en aquest assumpte existeixen "problemes estructurals" que van més enllà de l'adjudicació.