La Generalitat oferirà contractes d'un a tres anys als MIR que finalitzen el període de formació

El cap del Consell, Carlos Mazón, anuncia que volen "incentivar i motivar els professionals perquè romanguen en el sistema sanitari valencià"

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en l'hospital La Fe de València
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, a l'Hospital La Fe de València / La Generalitat

El cap del Consell, Carlos Mazón, ha anunciat que la Generalitat oferirà "a partir del 2025" contractes "d'un a tres a anys" als metges residents que finalitzen el seu període de formació en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana.

Es tracta d'una mesura que posaran en marxa per a "afavorir l'atracció i fidelització" dels MIR i que està orientada, "no sols a pal·liar el dèficit de professionals sanitaris que afecta tot el territori nacional", sinó també per a "incentivar i motivar els professionals perquè romanguen en el sistema sanitari valencià", ha avançat el president de la Generalitat.

A més, ha posat "l'eliminació de la barrera lingüística com a exemple de la voluntat del Consell per a comptar amb els millors professionals sanitaris per a cuidar la salut de castellonencs, valencians i alacantins".

"Flexibilitzar" els "rígids criteris"

Paral·lelament, Mazón ha reclamat al govern espanyol la necessitat de "flexibilitzar" els "rígids" criteris d'acreditació de les places de formació amb la finalitat de poder "incrementar l'oferta en els pròxims anys", donada "la falta d'especialistes existent".

En aquest sentit, ha instat el ministeri a ser "coherent" amb la "situació actual de falta de professionals, especialment en atenció primària", i "promoure solucions" perquè les comunitats autònomes "puguen respondre a les necessitats assistencials reals en lloc d'obstaculitzar-los el camí".

A més, Mazón ha lamentat l'"actitud" del govern de "no atendre" la reclamació de més places MIR. Així, ha subratllat que la Conselleria de Sanitat ha sol·licitat al ministeri "en reiterades ocasions" l'ampliació de mil places formatives anuals en l'especialitat de medicina de família i comunitària a escala nacional els pròxims quatre anys, "d'ací ve la necessitat de flexibilitzar els criteris d'acreditació per a la formació".

Un total de 844 places

Durant aquest any, la Generalitat ha oferit un total de 844 places de metges residents de diferents especialitats per a fer la formació en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana, de les quals 232 són de medicina familiar i comunitària.

El 5 d'abril, els futurs professionals sanitaris podran triar especialitat i destí, de manera que el mes de maig podran iniciar ja el període de formació.

Quant a la distribució per especialitats, a més de les 844 places de medicina, l'oferta de formació sanitària especialitzada contempla 184 places d'infermeria, 38 de farmàcia, 22 de psicologia, 5 de biologia, 4 de radiofísica i 2 de química.

També et pot interessar

stats