Els metges valencians denuncien 72 agressions el 2023, un 29% més que un any abans
Sis de cada deu agressions són a dones metges i més d'un 40%, en atenció primària. El principal motiu són discrepàncies amb l'atenció mèdica i personals, el temps a ser atés, el mal funcionament del centre, i desacord amb els informes
L'Observatori Contra les Agressions de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC) ha registrat durant l'any 2023 un total de 769 agressions, la qual cosa suposa que, cada dia, dos metges a Espanya pateixen violència i situa la xifra total des del 2011 en 7.261 agressions.
A la Comunitat Valenciana, els tres col·legis de metges han registrat 72 agressions durant el 2023, un 29% més respecte al passat any (56).
A la província de València, el Col·legi de Metges de València (ICOMV) han comptabilitzat 39 agressions, la qual cosa suposa un increment del 56% respecte al 2022. De les xifres recollides, destaca que la majoria de les agressions les van rebre dones, un 69%.
En la gran majoria dels casos registrats es van produir insults i vexacions i en tretze es van proferir, a més, amenaces i coaccions. A més, es van rebre tres denúncies per assetjament i en sis casos va haver-hi lesions físiques.
El principal motiu pel qual es van produir les agressions va ser, en aquest orde, discrepàncies amb l'atenció mèdica, discrepàncies personals, temps a ser atés, mal funcionament del centre, i informes no concordes a les pretensions dels pacients.
Amb motiu del Dia Europeu Contra les Agressions a Metges i Professionals Sanitaris, que se celebra cada 12 de març i coincidint amb el 15é aniversari de l'assassinat de la doctora María Eugenia Moreno, l'OMC ha presentat aquest dilluns a la seua seu les dades registrades durant el 2023.
En aquest sentit, en l'àmbit de l'atenció primària, les agressions representen el 43% dels casos. Per darrere, se situen els hospitals on descendeixen set punts i es col·loquen en el 20%, per davant d'urgències d'hospitals (10%) i urgències d'atenció primària (10%), que repunten lleument.
La majoria són amenaces
Respecte als diferents tipus d'agressions patides, en el 51% dels casos a Espanya es van produir amenaces i coaccions, majoritàriament a dones (65%). Així mateix, el 36% van ser insults i l'11% de les agressions van acabar en lesions físiques, i les van patir en un 58% les dones i un 42% els homes.
Del total de les agressions rebudes i comunicades van acabar en baixa laboral el 13%, tres punts més que a l'any passat.
Condemna a nou mesos per agredir una metgessa valenciana
La justícia ha condemnat a nou mesos de presó un home per l'agressió a una metgessa valenciana fa més de tres anys i per uns fets que van ocórrer l'agost del 2020 en les urgències d'un hospital de València.
El pacient va agredir la doctora amb una punyada en la cara, la va agarrar del coll i la va llançar contra el terra. Les lesions que va patir la col·legiada el van obligar a estar cinc mesos de baixa, i li van causar seqüeles emocionals, a més de físiques en un genoll.
El Col·legi de Metges insta a denunciar
La corporació mèdica reitera que les xifres exposades no representen la totalitat d'agressions que es produeixen, sinó només les que els facultatius denuncien en el Col·legi. "Es produeixen moltes més agressions de les denunciades", adverteix.
En total a Espanya s'han comunicat 769 agressions, però solament se n'han denunciat 308, cosa que significa un 40% del total.
Des de l'ICOMV es recorda als metges valencians que tenen a la seua total disposició els serveis jurídics de la corporació per a oferir-los cobertura jurídica integral i donar-los suport davant qualsevol agressió patida, així com l'Oficina d'Atenció Social per a parar atenció psicològica en el cas que fora requerit.
Per a facilitar aquests tràmits, la corporació col·legial disposa d'una plataforma pionera en la seua pàgina web (www.comv.es) on es pot denunciar directament l'agressió patida.