La Fe intervé amb èxit un tumor en un nadó que encara estava en període de gestació

La pacient, que pesava 900 grams, ja està lliure de la malaltia

Operació pionera a un nadó de 900 grams en La Fe

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha realitzat amb èxit, per primera vegada a l'estat espanyol una intervenció quirúrgica per a extirpar un tumor cardíac a un nadó diagnosticat en període fetal, és a dir, abans de nàixer.

Es tractava d'un tumor cardíac poc freqüent conegut com a teratoma pericardíac, i diagnosticat en la setmana 24 de gestació (5 mesos i mig). L'afecció es manifestava de manera agressiva, comprimint el cor i estructures adjacents, i per tant amenaçava la vida de la xiqueta i la mare.

A causa de la complexitat de la situació, es va desplegar un seguiment exhaustiu de la gestació a càrrec de la comissió de malformacions fetals de l'Hospital La Fe, integrada per un grup multidisciplinari format per especialistes en obstetrícia, neonatologia, genètica, cirurgia, cardiologia, neurologia i radiologia pediàtriques.

Aquest comité va decidir inicialment un maneig intrauterí amb la realització per part d'obstetrícia de tècniques per a alleujar la compressió del tumor amb la finalitat que el nadó complira setmanes de gestació i evitar el naixement prematur. En la setmana 28 de la gestació, és a dir, als sis mesos i mig, i donada la gravetat extrema, es va decidir extraure la xiqueta mitjançant cesària, amb tan sols 900 grams de pes.

Segons Raquel Escrig, cap de secció de Neonatologia, “la complexitat del procediment era causada pel fet que, per les característiques del tumor, la pacient podria morir immediatament després de tallar el cordó umbilical que la mantenia unida a la mare pel que calia mantindre-la unida a la placenta mentre s'estabilitzava a la pacient i s'iniciava l'acte quirúrgic”. Es tracta de la tècnica coneguda com a EXIT (Ex Úter Intrapartum Treatment).

Gran operatiu quirúrgic

Es va articular un operatiu quirúrgic de més d'una trentena de professionals, consistent en dos equips quirúrgics complets: un per a la mare amb anestesiologia obstètrica i especialistes en obstetrícia i ginecologia; i el segon per al nadó, amb neonatologia, anestesiologia pediàtrica, cirurgia pediàtrica, cardiologia pediàtrica i cirurgia cardíaca infantil, al mateix quiròfan.

Durant diversos dies, es va estudiar i es va assajar la cirurgia recreant l'escenari mitjançant simulació clínica. És la primera vegada que a l'Hospital La Fe es realitza aquest tipus d'operatiu.

Després de la cesària, la xiqueta es va mantindre amb vida gràcies a l'assistència placentària que li proporcionava la mare, cosa que permetia la intubació prèvia al pinçament del cordó umbilical i la intervenció quirúrgica immediata per a l'extirpació del tumor que comprometia la seua vida.

Sonia Garcés, especialista en anestesiologia pediàtrica de l'Hospital La Fe, ha explicat que “es tracta d'un cas excepcional per tractar-se d'un bebé prematur. Existeixen en la literatura científica escassos reports de xiquets que, amb tan baix pes, hagen sobreviscut sense seqüeles a aquesta mena de tumors cardíacs”.

Recuperació i segona intervenció

La pacient va requerir una nova intervenció dos mesos després pels serveis de cirurgia pediàtrica, cirurgia cardíaca infantil, anestesiologia pediàtrica i la unitat de vigilància intensiva pediàtrica i reanimació per a eliminar restes del tumor que havia crescut novament. Després d'aquesta i dos cicles de quimioteràpia en oncologia infantil de l'Hospital La Fe, la pacient està lliure de la malaltia.

Segons ha expressat el gerent de l'Hospital La Fe, José Luis Poveda: “La coordinació i l'experiència dels professionals del nostre hospital han sigut la clau per a l'èxit d'aquesta operació. Es tractava d'un repte molt complex que suposa una fita fonamental en el tractament dels tumors cardíacs en bebés prematurs”.

També et pot interessar

stats