Mazón garanteix ajudes de fins a 100.000 euros als ajuntaments d'Alacant per a reforçar la seguretat en els bous al carrer

El president de la diputació provincial diu que "el camí no pot ser la prohibició" i deixa en mans del govern autonòmic la possibilitat de crear una mútua pública per als accidents en aquests festejos

Un moment de la reunió entre Mazón i representants de la Federació de Penyes Taurines Bous al Carrer
Un moment de la reunió entre Mazón i representants de la Federació de Penyes Taurines Bous al Carrer / À Punt NTC

El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, s'ha compromés a habilitar en 2023 una partida de subvencions dirigida als ajuntaments dels municipis que celebren bous al carrer perquè puguen reforçar la seguretat en aquests festejos. El també president del PPCV no ha concretat la quantitat exacta de les ajudes, però ha assegurat que oscil·larà "entre els 80.000 i els 100.000 euros". Uns diners que es destinaran a adquirir braçalets identificatius i walkie-talkies per als responsables dels esdeveniments, lliteres d'emergència i tríptics informatius en diferents idiomes que ajudaran a desenvolupar els actes "amb la màxima seguretat possible", ha remarcat.

Mazón, com a responsable de la corporació provincial, s'ha reunit aquest dimarts amb el responsable de la Federació de Penyes Taurines Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, German Zaragozá. La trobada forma part d'una ronda promoguda per la mateixa entitat davant de les administracions públiques per a analitzar la perillosa deriva de 2022, que s'ha convertit en l'any més mortífer en els bous al carrer amb huit víctimes mortals i més de 300 persones ferides. Dijous la federació té una cita amb responsables de la Generalitat i a mitjan octubre es veurà amb la Diputació de València, mentre que la trobada amb la corporació de Castelló encara no està programada, segons ha confirmat Zaragozá.

Després de la trobada amb Mazón, aquest ha remarcat que la postura del PPCV implica augmentar la seguretat i la prevenció en els actes taurins, que ha definit com "una tradició molt arrelada" en tot el territori valencià. "El camí no pot ser la prohibició, sinó la informació i la conscienciació", ha insistit el dirigent provincial.

Preguntat sobre la possibilitat que la Diputació d'Alacant integre una mútua pública per assegurar els festejos de bous al carrer, Mazón apunta que ells faciliten ajudes als ajuntaments i deixa la pilota en el terrat de la Generalitat. "És la competent, però no ha respost", ha criticat. En tot cas, remarca que el millor perquè les asseguradores privades s'hi impliquen és reforçar la seguretat.

Per a la reunió amb el govern autonòmic d'aquest dijous ja han confirmat l'assistència set companyies i la federació de penyes és optimista. Es mostren oberts a estudiar diverses fórmules per a "donar seguretat jurídica" als organitzadors dels festejos taurins i, fins i tot, plantegen que les diputacions financen la mútua d'assegurança o que siga la Seguretat Social qui assumisca el cost sanitari a canvi d'una taxa anual.

Davant l'alerta social generada pel repunt de persones mortes en els bous al carrer, Germán Zaragozá reconeix que està sent un any "un poc complicat", però argumenta que es tracta de "simple matemàtica" perquè és l'estiu amb més festejos taurins de la història. "A més actes, més morts", ha resumit. Ha lamentat les huit víctimes recents i ha insistit que la prioritat de la federació de penyes és millorar la seguretat en les celebracions de bous al carrer, que ha definit com l'esdeveniment cultural que "millor vertebra la Comunitat Valenciana, des de Vinaròs a Oriola".

També et pot interessar

stats