La Generalitat no subvencionarà les assegurances dels actes de bous al carrer

Els ajuntaments reclamen una solució urgent a les dificultats que troben a l'hora de subscriure determinades pòlisses d'assegurances que cobrisquen aquests actes taurins

La Generalitat no subvencionarà les assegurances dels actes de bous al carrer / À Punt NTC

La Generalitat no subvencionarà les assegurances dels actes de bous al carrer, segons ha deixat clar aquest dimecres Josep Maria Àngel, secretari autonòmic de Seguretat i Resposta a les Emergències. Àngel ha mantingut una primera reunió amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, companyies de segurs i amb alcaldes per a abordar diversos aspectes relacionats amb la responsabilitat i les assegurances que han de contractar els promotors i organitzadors dels actes de bous al carrer. En acabar, el responsable autonòmic ha deixat clar que la implicació de la Generalitat es pot centrar a escoltar els ajuntaments i, en tot cas, a fer alguna modificació en l'exigència a la quantitat econòmica de la pòlissa. "La Generalitat no pot fer altres coses sobre la possibilitat de participar d'eixa despesa", ha afegit.

De la reunió ha eixit el compromís de tornar a fer un nou encontre per a avançar en una possible modificació del reglament que regule els actes taurins. Els ajuntaments estan trobant problemes en les assegurances dels actes taurins arran d'un estiu especialment tràgic. En la reunió, els representants municipals de diversos ajuntaments, organitzadors i penyes de bous al carrer han manifestat la dificultat amb la qual es troben a l'hora de subscriure determinades pòlisses d'assegurances que cobrisquen aquests actes taurins.

Ángel ha recordat que són prop de 280 els municipis que celebren els més de 8.000 actes de bous al carrer que cada any tenen lloc en tota la Comunitat Valenciana. D'ells, noranta ajuntaments de la província de Castelló tenen menys de mil habitants i "per als seus ajuntaments suposa un desemborsament considerable", ha detallat Àngel.

La cobertura del segur queda regulada en el reglament taurí de la Generalitat. Així, els alcaldes han plantejat al Consell la necessitat de revisar la quantitat econòmica que ha de destinar a aquesta cobertura i les companyies de segur han comentat que necessiten augmentar la inversió mínima de la pòlissa per a donar una cobertura tan àmplia com siga possible. "Hem tingut una trobada molt fluida i sincera, on hem plantejat totes les problemàtiques possibles. Només d'aquesta forma es pot aconseguir donar resposta precisa a les necessitats dels ajuntaments, que són els representants de tots els ciutadans", ha conclòs Josep Maria Àngel.

Mesures urgents a mitjà i llarg termini

Per part seua, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha demanat a la Generalitat mesures urgents "perquè els 280 municipis de la Comunitat Valenciana que organitzen festejos de bous al carrer puguen celebrar-los amb seguretat jurídica per als participants i els organitzadors". Benlloch apel·la a la necessitat d'adoptar decisions de manera urgent davant del problema amb la cobertura de les assegurances per a aquests actes, mentre es valoren altres solucions a mitjà i llarg termini, com la creació d'una mútua en la qual participen els ajuntaments i que implique també les tres diputacions provincials.

Com es fan els actes als municipis

En preguntar-li aquest mateix dimecres sobre els bous al carrer, la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, ha dit que, davant l'augment de la sinistralitat, en els pròxims mesos s'haurà d'avaluar si les mesures actuals funcionen o no. També ha precisat que, més enllà de si s'està a favor o no, el debat ha de contemplar també com es fan esta classe d'actes taurins als municipis en què s'organitzen. 

El ple de Massamagrell no dona suport a l'alcalde

Les exigències econòmiques estan provocant que localitats on es fan bous, com ara Massamagrell, a l'Horta Nord, haja convocat un ple perquè tots els grups municipals s'hi pronuncien i diguen si volen celebrar aquests actes. 

L’alcalde, Paco Gómez, volia que la responsabilitat fora per a tota la corporació. Volia que l'Ajuntament es fera càrrec de l'assegurança dels sis pròxims actes taurins, tot i que l'interventor municipal ho desaconsella. Però, la resta del ple, fins i tot els socis de govern, s’hi han negat aquest mateix dimecres. L'oposició ha presentat una moció conjunta perquè l’alcalde retirara la petició i han evitat pronunciar-s'hi. 

També et pot interessar

stats