Mazón: "Cadascú celebra el Nou d'Octubre a la seua manera, i totes són bones"

El president de la Generalitat visita el set d'À Punt Mèdia per a contar-nos com ha viscut el primer Dia de la Comunitat Valenciana en el càrrec

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, en entrevista amb À Punt

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'ha deixat caure aquest dilluns pel set que ha habilitat À Punt Mèdia a la catedral de València amb motiu de la celebració del Nou d'Octubre. Entrevistat per la periodista Marta Ventura, el successor de Ximo Puig al capdavant del govern valencià ha contat com ha viscut el seu primer Dia de la Comunitat Valenciana en el càrrec. Amb "nervis", ha confessat, per la "responsabilitat" que suposa dirigir-se a tota la societat valenciana des del Saló de Corts de la Generalitat en el tradicional discurs institucional que ha de pronunciar el cap del Consell després de lliurar les distincions.

Com ja ha fet abans, Mazón ha tornat a incidir en la diversitat i la pluralitat que maneres que hi ha per a expressar la valencianitat, que ell veu "compatible" amb ser espanyol. "Cadascú disfruta el Nou d'Octubre a la seua manera, i totes són molt bones", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha afirmat que la Generalitat "defén amb sentit comú i normalitat el valencià, sense imposar res" i tenint en compte el criteri de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la ciència. "Sobretot, no diem a ningú si ha de parlar d'una manera o una altra" ha dit, per a lamentar després que durant el mandat del Botànic la Generalitat havia canviat els criteris "sense consultar l'Acadèmia, cap a una deriva poc pròxima, en la meua opinió, a la parla quotidiana del valencià".

Al llarg de l'entrevista, Mazón ha tornat a ressaltar les reivindicacions de l'agenda valenciana a què ha fet referència en la intervenció institucional del matí. "Reptes antics", segons els ha anomenat, com ara el finançament autonòmic, l'aigua, infraestructures pendents o la situació de la indústria ceràmica. Per a resoldre'ls, el president del Consell ha fet una crida a tot el poble valencià "per a unir-nos de manera constructiva" i evitar "buscar la diferència" amb la resta d'Espanya.

I s'ha mostrat específicament preocupat per l'ampliació nord del port de València, projecte pendent de l'autorització del govern espanyol. "Clar que tinc constància que perilla" ha respost, davant de la pregunta de si perilla l'actuació. És un perill, ha aclarit, "quan altres partits presenten en el Senat mocions perquè s'estrangule". O quan "hi ha partits a la Comunitat Valenciana que també hi estan en contra d'acord amb arguments que no se sostenen", ha criticat, en una referència velada a Compromís. "Cada Consell de Ministres que no s'aprova l'ampliació del port de València continua perillant" ha advertit el president valencià, que considera que ara mateix estem en un moment "crucial" per a la infraestructura. Mazón ha lamentat que les obres ja van amb retard i ha urgit per això a fer "un pas avant".

També et pot interessar

stats