Mazón crida al "consens" per a defensar el finançament, inversions, aigua i l'ampliació del port de València: "No és un capritx autonòmic"

El president de la Generalitat obri el primer discurs institucional pel Nou d'Octubre amb una "condemna ferma" als actes terroristes a Israel, conseqüència del "fanatisme"

Mazón, durant el primer discurs com a president de la Generalitat pel Nou d'Octubre / Rober Solsona (Europa Press)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha aprofitat el primer discurs institucional amb motiu de les celebracions del Nou d'Octubre que ha pronunciat com a màxim dirigent autonòmic per a recordar algunes de les reivindicacions pendents de la Comunitat Valenciana i exigir solucions: l'infrafinançament, més inversions, infraestructures estratègiques pendents com ara l'ampliació del port de València o el corredor mediterrani, aigua per a les comarques del sud i ajudes a la ceràmica.

Mazón, en una de les intervencions més importants per al cap del Consell en el curs polític, ha volgut situar en el debat públic les principals peticions de l'agenda valenciana que continuen presents en el mandat que acaba d'estrenar, en què comparteix govern amb Vox, i ha fet una crida a la "llibertat", la "unitat" i el "consens".

Ha sigut un discurs majoritàriament en castellà, adornat amb algunes parts en valencià. Mazón ha dit afrontar el Dia de la Comunitat Valenciana amb "responsabilitat, humilitat i honor", i ha començat fent una "condemna ferma" als "actes terroristes esdevinguts en territori d'Israel", conseqüència del "contrasentit i el fanatisme".

En la part més reivindicativa, el president ha exigit una solució "satisfactòria" al "dèficit de finançament" que pateix el territori i una "resposta adequada" en matèria d'inversions, que siga "conforme al pes i projecció de l'economia valenciana". Igualment, ha repassat les infraestructures clau que encara estan pendents de fer-se realitat, amb especial menció al projecte d'ampliació del port de València, que contempla la construcció de la terminal nord. "No és un capritx autonòmic, sinó una necessitat de tota Espanya" ha insistit Mazón. En aquest punt, el públic present en el Saló de Corts del Palau de la Generalitat ha esclafit a aplaudir.

La perspectiva del consens sempre ens ha permés avançar. La del conflicte sempre ens paralitzarà

Així mateix, ha reclamat solucions per al dèficit hídric en la província d'Alacant i l'aplicació de "principis constitucionals de justícia distributiva i solidaritat entre regions". Ha demanat que es defenguen totes les reivindicacions valencianes des del "consens" en lloc del "conflicte", perquè la primera perspectiva "sempre ha permés avançar", i la segona "ens paralitza".

Durant la intervenció, que ha pronunciat després del lliurament de les huit distincions que la Generalitat atorga cada any pel Nou d'Octubre, el mandatari popular ha expressat la "convicció" per a continuar endavant amb el desenvolupament l'autogovern valencià. I fer-ho, ha dit, amb un "sentit profund de servei públic, respecte a la pluralitat i defensa de les institucions i senyes d'identitat" valencianes.

Cinc milions de maneres de "sentir-se valencià"

En aquest Dia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat reivindica "les aspiracions legítimes" i es marca l'objectiu de "complir amb expectatives igualment legítimes", ha dit Mazón. Entre elles, les d'una sanitat pública que "mereix ser dignificada", uns sanitaris que mereixen "atenció i reconeixement" o serveis socials que han de ser "dignes per fi". El cap del Consell ha advertit que no n'hi ha prou a demanar més recursos per a complir-les, sinó que cal també "la garantia d'una gestió eficient". "Més autonomia és simplificar els procediments a persones i empreses. Més autonomia és més protecció per a les dones. Més autonomia és més seguretat als carrers. Més autonomia és sobirania energètica. Més autonomia per a reivindicar, de manera unitària, el dret civil valencià", ha resumit.

Som un projecte amb cinc milions de maneres de sentir-lo i en què totes valen igual

Ha recordat també que la pluralitat territorial "no té amo", com tampoc el té la diversitat, i ha presentat la Comunitat Valenciana com un territori "gran, obert" i "on caben tots els que vulguen sentir-se a casa". Igualment, ha subratllat que existeixen "cinc milions de maneres" de "sentir-se valencià" i viure el sentiment de pertinença, en referència a tots els habitants que viuen en el territori. "Totes valen per igual", ha remarcat.

La Generalitat pretén alçar-se com "una referència" en què es reconeguen "tots els ciutadans de les tres províncies", vol continuar vivint "en l'obertura, sense exclusions" i reivindicar "sempre l'interés de tots per damunt del d'uns pocs", ha prosseguit el mandatari autonòmic. Mazón ha volgut posar fi a la intervenció citant uns versos de Nino Bravo en la mítica cançó Libre, una declaració d'intencions en referència a una de les branques principals que impregna l'argumentari del Consell PP-Vox: la defensa de la llibertat.

També et pot interessar

stats