Israel bombardeja centenars d'objectius a Gaza i combat milicians de Hamàs en diverses poblacions del sud

L'escalada de violència acumula més de 1.200 morts i milers de ferits en ambdós bàndols en dos dies, mentre que les milícies palestines asseguren tindre 130 ostatges israelians

Grups de rescat recuperen una víctim de baix les runes d'una casa destruïda pels atacs israelians a Rafah, al sud de la Franja de Gaza
Grups de rescat recuperen una víctima de les runes d'una casa destruïda pels atacs israelians a Rafah, al sud de la Franja de Gaza / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

Tercer dia de guerra a Gaza després de l'atac de sorpresa i sense precedents de Hamàs aquest dissabte contra territori d'Israel. El conflicte ha causat ja més de 1.200 víctimes mortals en ambdós bàndols, segons l'últim balanç oficial, milers de ferits i desenes de persones segrestades, tant militars com civils.

Israel encara no ha aconseguit recuperar el control del sud del país, on fa a penes 48 hores va patir una incursió salvatge per part de Hamàs. La represàlia se centra a la Franja de Gaza, on governen els milicians d'aquesta organització. Durant la nit, les forces aèries israelianes han continuat castigant sense descans l'enclavament amb bombardejos intensos que han encertat 500 objectius de les milícies palestines.

Paral·lelament, els combats cos a cos continuen dins d'Israel en almenys set punts on encara hi ha efectius de Hamàs armats. Entre d'altres, poblacions com Be'eri, Kfar Aza, Nirim o Alumim, on encara se succeeixen els combats i hi ha famílies ostatges dels milicians. El règim liderat per Benjamin Netanyahu, ha concentrat desenes de tancs a la frontera i no descarta una ofensiva terrestre. "Està costant més temps del que esperàvem tornar la situació a una postura defensiva i de seguretat", ha assenyalat el tinent coronel Richard Hecht en una sessió informativa amb periodistes.

Abast de l'ofensiva terrestre de Hamas
Abast de l'ofensiva terrestre de Hamas / Miguel Ángel Reino

A través dels bombardejos amb avions de combat, helicòpters i artilleria sobre Gaza, Israel assegura haver destruït set centres de comandament de Hamàs i un de la Jihad Islàmica. Entre els objectius enderrocats hi ha enclavaments estratègics del govern, oficines i residències d'alguns dirigents de la milícia, i també un lloc important ubicat dins d'una mesquita a Jabaliya. Però no tots els atacs són quirúrgics. Les bombes també han impactat sobre edificis residencials i han matat més de 400 persones, entre les quals hi ha 78 xiquets i 41 dones. "Continuarem atacant la Franja de Gaza i degradant les capacitats de les organitzacions terroristes", ha advertit Israel.

Sobre la presència de milicians de Hamàs encara en territori israelià, el portaveu de l'exèrcit, Daniel Hagari, va prometre "netejar tota l'àrea i atacar als terroristes onsevulga que estiguen". Les forces armades asseguren, de fet, haver matat centenars de "terroristes" en les batalles en ciutats pròximes a la frontera amb Gaza i a la costa; mentre que el grup armat palestí manté més d'un centenar d'israelians segrestats dins de la Franja. "Les tropes estan duent a terme cerques en tot el sud, especialment en zones poblades, intercanviant trets amb terroristes i salvaguardant als residents del sud i altres israelians", ha afegit Hagari.

El govern de Netanyahu insisteix a la població civil que abandone la zona fronterera amb la Franja, on viuen dos milions de persones. El secretari del gabinet israelià, Yossi Fuchs, ha escrit en X —abans Twitter—, que la primera guerra de Gaza també serà l'última, en al·lusió a la contundent resposta que el país vol donar a Hamàs.

En dos dies de guerra, els morts a Israel superen els 700 i acumulen més de 2.300 ferits, encara que les xifres poden pujar a mesura que les tropes israelianes recuperen el control d'àrees preses per Hamàs on continuen apareixent cadàvers, com els 260 recuperats a la zona on se celebrava un festival de música massacrat pels islamistes. Aquests, de fet, asseguren tindre 130 israelians com a ostatges, precisament alguns dels assistents a l'esdeveniment que tenia lloc en una àrea del desert al sud del país i on el grup armat palestí va irrompre de matinada disparant i a crits d'"Al·là és gran".

Aquest diumenge han eixit a la llum les imatges aterridores que mostren el moment exacte en què molts dels joves que hi havia en el festival, en la vintena, són capturats pels terroristes de Hamàs. Aquestes gravacions s'han viralitzat en les xarxes socials i mostren les vexacions a què han sigut sotmesos els presoners. Centenars de pares i mares israelians porten des de dissabte esperant notícies dels fills i filles en parador desconegut i molts s'han acostat fins a la comissaria de la ciutat de Lod, prop de l'aeroport Ben-Gurion, habilitada com a centre de denúncia dels desapareguts.

A l'altre costat, els forts bombardejos israelians de resposta sobre Gaza han deixat quasi 500 morts, segons el Ministeri de Salut de l'Autoritat Palestina, que comptabilitza també més de 2.500 ferits —dels quals, 244 són menors—. Els atacs de les últimes hores de la matinada a la Franja fa témer que la xifra augmentarà, previsiblement.

El d'aquest cap de setmana és l'atac més tràgic en cinquanta anys per a Israel, des de la guerra de Yom Kipur, i encara no es pot donar per acabat.

També et pot interessar

stats