Mazón avisa Puig que el PPCV no donarà suport als decrets anticrisi si no hi ha baixada d'impostos

El líder dels populars reclama reduir en 800 milions d'euros l'IRPF i 500 més en ajudes directes per a les famílies i sectors afectats

Mazón, aquest dimarts després de reunir-se amb el president Ximo Puig
Mazón, aquest dimarts després de reunir-se amb el president Ximo Puig / À Punt NTC

El president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha advertit al president de la Generalitat, Ximo Puig, que el seu partit no donarà suport als decrets autonòmics per a combatre la crisi si no contemplen una baixada de 800 milions d'euros en l'IRPF i ajudes directes de 500 milions per als més afectats. Les quantitats, segons el seu plantejament, haurien d'eixir dels 1.300 milions extra que recaptarà enguany el govern valencià per l'augment dels impostos.

Aquestes són les "línies roges" que Mazón ha traslladat al cap del Consell en una reunió en el Palau de la Generalitat aquest dimarts en què, entre altres qüestions, les condicions del suport del PP a la convalidació dels dos decrets aprovats pel Consell en les Corts: el de baixada del 10% de les taxes autonòmiques i el de les mesures contra la crisi energètica. Puig té trobades similars amb altres síndics parlamentaris al llarg d'aquest dimarts: la de Ciutadans, Ruth Merino; la de Compromís, Papi Robles; i el del PSPV, l'ixent Manolo Mata. 

Mazón ha declarat després de la trobada que la baixada d'impostos i les ajudes són dues "condicions sine qua non" perquè el PP valencià vote a favor dels decrets. Ha exigit que la baixada de l'IRPF siga urgent per als salaris més baixos i amb efectes retroactius a l'1 de gener, així com una suspensió de "totes les taxes" durant almenys sis mesos i que les ajudes es destinen a les famílies vulnerables i els sectors més afectats per la pujada dels preus.

Tots aquests diners eixirien, segons els seus càlculs, dels 1.300 milions addicionals que recaptarà la Generalitat el 2022 per l'augment de preus de la llum, el gas i els hidrocarburs i que "cal retornar a la ciutadania". A més, ha subratllat que els socialistes tenen una possibilitat de donar suport a la baixada de l'IRPF votant a favor de la iniciativa que el PP presenta aquest dimecres en el ple de les Corts.

Paral·lelament, ha assegurat que Puig li ha proposat un "pacte valencià" per a fomentar les energies renovables entre PP i PSPV. Un acord al qual s'ha mostrat disposat a donar suport malgrat les "contradiccions" que veu en la Conselleria de Transició Ecològica, amb "més de 300 projectes paralitzats". També s'ha mostrat a favor de la futura gigafactoria de Volkswagen en Parc Sagunt II i a l'ampliació del port de València.

Al marge de l'energia, el també president de la Diputació d'Alacant s'ha mostrat indignat amb l'última retallada en l'aigua que arriba a les comarques del sud del Tajo-Segura, cosa que ha arribat a qualificar d'"ignomínia". "Sembla mentida que entre dos socialistes no siguen capaços", ha criticat en al·lusió a Pedro Sánchez, a qui juntament amb la ministra Teresa Ribera ha descrit com els "enemics" del transvasament.

Per això ha garantit que estarà en la tractorada convocada el 10 de maig a Alacant i ha tornat a carregar contra la "tebiesa" de Puig després de "dos anys de retallades ininterrompudes per part dels seus companys de partit". "No fa més que quedar bé", ha criticat sobre les al·legacions del Consell anunciades pel president.

Sense avanços en la reforma del finançament 

A la pregunta pel finançament autonòmic, Mazón ha explicat que ha tornat a traslladar al mandatari valencià la seua "preocupació" per la falta d'avanços des que el Ministeri d'Hisenda va presentar fa mesos l'esborrany per a reformar el nou model. Ha posat l'accent que "és mentider tirar-li la culpa a Alberto Núñez Feijóo" —nou líder del PP i expresident gallec— i en el fet que el govern ha de "posar damunt de la taula una proposta justa per a la Comunitat Valenciana".

També et pot interessar

stats