La realitat dels impostos en el debat polític: qui i com els poden abaixar?

La Comunitat Valenciana ingressarà 4.250 milions d'euros per la recaptació de l'IVA i serà la quarta autonomia que més recaptarà amb la renda

La realitat dels impostos en el debat polític: qui i com els poden abaixar? / À Punt NTC
Rosa Mateu
24 d'abril 2022 - 12:55

El debat dels impostos està ara mateix en l'agenda política, però la societat no coneix quina és la realitat darrere de les baralles entre els polítics per l'abaixada d'aquests.

Hi ha impostos, com l'IVA, que depenen del govern espanyol i uns altres que són de les autonomies. Quan es fa la recaptació de l'IVA, després es fa un repartiment al 50% entre l'estat i cadascuna de les autonomies. Enguany la Generalitat ingressarà 4.250 milions d'euros.

Quant als impostos especials, com el de l'alcohol o el tabac, el 58% del total de la recaptació va a les comunitats i cadascuna rep d'aquesta xifra el percentatge amb què hi ha contribuït. És a dir, si la Comunitat Valenciana ha contribuït d'un 15% a la recaptació total d'impostos especials, el Consell rebrà el mateix percentatge sobre el 58% que correspon a les autonomies.

Les comunitats sí que poden modificar el tram autonòmic de la renda, però la rebaixa d'aquest impost es traduiria en una desatenció als serveis socials i a l'educació, ja que aquesta recaptació es destina per aquests àmbits.

Segons Rafael Granell, professor d'economia i membre de la Cambra de Tributació Econòmica, el tram de la renda de la Comunitat Valenciana "grava més les rendes més altes, però grava menys les rendes que són més baixes".

A més, Granell explica que sense aquest tram de la renda "no podríem tindre cap despesa de serveis socials, és a dir, per a persones majors, dependents, dependència funcional, ajuda a majors, dones maltractades...". La Comunitat de Madrid és la que menys diners deixarà de tindre per a rebaixar aquest tram i la Comunitat Valenciana serà la quarta autonomia que més diners recaptarà per la renda.

També et pot interessar

stats