Mas mantindrà els càrrecs d'Igualtat imputats en la causa dels abusos i reivindica la gestió d'Oltra

La nova vicepresidenta del Consell anuncia catorze nous centres de serveis socials i tanca l'aixeta dels diners públics per a les empreses hoteleres que externalitzen la neteja

La vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, aquest dijous en les Corts
La vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, aquest dijous en les Corts / Europa Press

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Aitana Mas, ha decidit no apartar els alts càrrecs imputats en la causa oberta pel presumpte encobriment dels abusos sexuals de l'exmarit de Mónica Oltra a una menor tutelada per la Generalitat. El procediment investiga catorze persones, entre les quals la mateixa exvicepresidenta, que va dimitir el passat juny a conseqüència de la imputació. 

Quan Mas va accedir al càrrec va deixar la porta oberta a la destitució de la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, una de les encausades. Però finalment opta per mantindre-la en el lloc i apel·la a la presumpció d'innocència davant la "cacera política a través dels jutjats" que, a parer seu, ha existit els últims mesos.

"He decidit mantindre el meu equip. És el moment de la justícia i una qüestió de ser respectuosos amb els procediments judicials i els temps que marquen", ha assenyalat la nova numero dos del govern valencià, que ha debutat aquest dijous amb una intervenció en les Corts com a responsable d'Igualtat i Polítiques Inclusives. A l'exigència que li ha fet la diputada de Ciutadans María Quiles de destituir Molero, li ha respost: "No seré jo qui faça de jutge, com fan vostés".

Entre les persones que investiga la causa judicial es troba també la directora territorial de València, Carmen Fenollosa, a més de diversos funcionaris. El procediment tracta d'aclarir si la Conselleria d'Igualtat va intentar encobrir els abusos sexuals que va patir en un centre tutelat una menor de 14 anys a mans de l'exmarit d'Oltra entre els anys 2016 i 2017. L'educador ha sigut condemnat per aquests fets a cinc anys de presó en una resolució ratificada pel TSJCV.

Després de la condemna, la menor va denunciar la situació en la qual s'havia trobat durant la tramitació de la causa i des del jutjat es va obrir una nova investigació judicial contra sis funcionaris, la directora i una psicòloga del centre d'acolliment de menors on van ocórrer els fets. Finalment, són tretze persones les investigades més l'exvicepresidenta, Mónica Oltra.

Primer discurs al capdavant d'Igualtat

Aitana Mas s'ha estrenat com a vicepresidenta del Consell en les Corts amb un discurs en què ha anunciat catorze nous centres de l'Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), més beques de menjador i la universalització de l'educació gratuïta de 0 a 3 anys. En aquesta primera intervenció ha reivindicat la gestió de la predecessora en el càrrec i ha deixat caure moltes referències a Alacant i la vertebració del sud amb la resta de la Comunitat Valenciana. A més, ha "parat la mà" a l'oposició davant les "dures" circumstàncies socioeconòmiques del context actual i ha fet referència al conflicte a Ucraïna. 

Un altre dels anuncis que ha deixat la compareixença és l'organització d'un viatge solidari des d'Igualtat als territoris del Sàhara amb l'objectiu de "seguir el treball parlamentari" i també "visibilitzar un conflicte germà que mitjançant programes com Vacances en pau, moltes famílies valencianes senten com a propi".

També ha avançat quatre decrets que desenvoluparan la llei de serveis socials inclusius: el que regularà els òrgans i processos de participació; la creació dels comités d'ètica en aquest àmbit; el que ordenarà la tipologia dels centres i el referit la qualitat dels serveis socials.

Finalment, ha proposat que les empreses privades del sector hoteler que externalitzen els serveis de neteja no puguen beneficiar-se de diners públics. Mas s'ha referit explícitament a la protecció de les netejadores, conegudes com kellys.

També et pot interessar

stats