Les 'kellys' exigeixen que acabe l'externalització del servei de neteja als hotels

Les cambreres de pis reivindiquen que els hotels les contracten i acollir-se al conveni de l'hoteleria per a evitar contractes en frau de llei

26.08.2019 | NM Entrevista a Yolanda García, portaveu de les kellys a Benidorm
Les 5.000 cambreres de pis de Benidorm demanen que se les reconega en el nou conveni col·lectiu de l'hoteleria

Les pròximes setmanes es negociarà el nou conveni col·lectiu de l'hoteleria per a la Costa Blanca per als pròxims quatre anys. L'acord afectarà al voltant de 40.000 treballadors i treballadores, entre elles, cinc mil cambreres de pis. Les kellys de Benidorm, com popularment es coneix aquest col·lectiu, s'han reunit amb el sindicat UGT per a traslladar les seues reivindicacions i perquè les tinguen en compte en eixes negociacions. En una entrevista en el programa Les notícies del matí d'À Punt Ràdio, Yolanda García, portaveu de les kellys de Benidorm ha explicat els temes que els preocupen i quines són les seues demandes.

Les cambreres de pis demanen que es pose fre a l'externalització del servei de neteja. "Moltes companyes tenen contractes temporals que es rescindeixen després d'un any de treball i en només 15 dies, tornen al mateix hotel, això és frau de llei", explica Yolanda García. D'aquesta manera les treballadores exigeixen que no es puga contractar en frau de llei i que estiguen dins del conveni de l'hoteleria, i no que la seua tasca estiga regulada pels convenis de neteja de grans superfícies com passa ara en molts casos.

Una altra de les principals preocupacions que tenen és la prevenció dels riscos laborals. Les treballadores reclamen que siga obligatori que els hotels facen estudis ergonòmics psicosocials per evitar les condicions actuals on "és obligatori que una persona netege 27 habitacions en sis hores", aclareix García.

L'augment del salari perquè estiga en sintonia amb l'IPC és una altra demanda d'aquest col·lectiu que continuarà en contacte amb els sindicats fins a la pròxima reunió que serà després de Nadal.

Poder reservar habitacions en hotels respectuosos amb els drets laborals

La creació d'una central de reserves on la clientela puga disfrutar d'estades en hotels que respecten els drets laborals del personal és una iniciativa pionera que les cambreres de pis estan preparant perquè puga estar en marxa a partir de les próximes festes de Pasqua. Segons Yolanda García, "a escala mundial hi ha els anomenats hotels justos on la clientela sap que totes les treballadores tenen garantits els seus drets, però tal com nosaltres hem plantejat la idea de la central de reserves, és un projecte nou".

També et pot interessar

stats