Aitana Mas ja és la nova vicepresidenta de la Generalitat

La jove política crevillentina agafa el testimoni d'Oltra després de prendre possessió del càrrec de vicepresidenta, consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives i portaveu del govern valencià

Ximo Puig i Aitana Mas, aquest dijous després de la presa de possessió de la nova vicepresidenta del Consell
Ximo Puig i Aitana Mas, aquest dijous després de la presa de possessió de la nova vicepresidenta del Consell / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de juny 2022 - 06:00 Actualitzat: 30 de juny 2022 - 13:32

Aitana Mas és oficialment la nova vicepresidenta, consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives i portaveu del Consell en substitució de Mónica Oltra. La síndica adjunta de Compromís en les Corts ha pres possessió de tots els càrrecs en un acte a les 9:30 hores d'aquest dijous al Palau de la Generalitat per a poder, posteriorment, debutar en la sessió de control en el parlament valencià ocupant ja el seient blau a l'esquerra del president, Ximo Puig.

No és la primera vegada que Aitana Mas forma part de l'executiu valencià, ja que va ser directora general de Transparència i Participació en la Conselleria capitanejada per Manuel Alcaraz durant el primer govern botànic. Ara, després d'haver promés els nous càrrecs amb la fórmula protocol·lària habitual, debuta en primera línia i es converteix oficialment en la número dos de Puig i la cara més forta de Compromís en la coalició que integren juntament amb PSPV i Unides Podem.

Durant la presa de possessió, la crevillentina ha afirmat que prioritzarà la "lluita per la justícia social i la justícia ecològica". A l'acte, celebrat al Saló Daurat del Palau de la Generalitat, han acudit la majoria de consellers excepte la d'Agricultura, Mireia Mollà —que es troba en la conferència sobre Oceans de l'ONU a Lisboa—, i la d'Universitats, Josefina Bueno. També estaven presents càrrecs de la Conselleria que passa a liderar, familiars, el president de les Corts, Enric Morera; les síndiques del PSPV i Unides Podem, Ana Barceló i Pilar Lima, i el portaveu adjunt de Compromís, Vicent Marzà.

Durant la vesprada, a les 17:30 hores, es formalitzarà l’intercanvi oficial de carteres en una cerimònia al Palau dels Valeriola, seu de la Conselleria d’Igualtat. A la cita acudirà la mateixa Mónica Oltra. La fins ara vicepresidenta de la Generalitat va veure's obligada a dimitir arran la imputació judicial en un procés que investiga si va encobrir un cas d'abusos sexuals a una menor tutelada en què estava implicat l'exmarit. El Diari Oficial de la Generalitat va publicar dimecres el cessament d’Oltra, huit dies després que presentara la renúncia.

"Continuïtat" amb les polítiques d'Oltra

La nova vicepresidenta agafa les regnes com a número dos del govern del Botànic amb vocació temporal, segons va assegurar ella mateixa dimecres en el programa A la Ventura durant la primera entrevista que ha concedit en televisió. Una transitorietat, en tot cas, subordinada al futur processal d'Oltra: "No tinc cap problema, seré una vicepresidenta transitòria i, quan es demostre la innocència d'Oltra, ella tindrà el seu lloc per a poder tornar" va dir als micròfons del programa d'À Punt.

En declaracions als mitjans després del minut de silenci convocat pel Consell en rebuig a l'assassinat masclista d'una dona a Alzira, Aitana Mas ha afirmat que existirà una "continuïtat" respecte a les polítiques de la que ha sigut titular d'Igualtat, i ha defensat que treballarà en equip mantenint "el sentiment del Botànic".

A la pregunta de si destituirà els càrrecs investigats en la causa judicial que esguita Oltra, ha manifestat que no és una qüestió "fútil" i que necessita reflexionar-hi. En aquest sentit, ha demanat temps per a decidir canvis en el departament que ara passa a encapçalar: "Per la meua formació soc molt quadriculada, necessite temps per a analitzar les coses", ha agregat.

La nova consellera d'Igualtat ha avançat que hi haurà una "continuïtat òbvia" amb les polítiques implementades per l'antecessora, ja que "va donar la volta de manera radical a la gestió del PP". Per això, encara que li agradaria "deixar la seua empremta", Mas també seguirà el "full de ruta" començat per Oltra, que "té el vistiplau de les associacions i entitats". Ha indicat que se sent lliure per a gestionar i que l'exvicepresidenta no li ha traslladat cap indicació ni directriu.

També et pot interessar

stats